El districte de Gràcia ha posat en marxa un pla de xoc de suport al comerç de proximitat. L’objectiu és acompanyar el teixit comercial i la restauració en el context actual de crisi sanitària. Són un total de 68 mesures que s’aplicaran en diferents fases i que pretenen reactivar, preservar i enfortir el comerç de Gràcia, digitalitzar-lo i apostar per l’associacionisme.

Suport a les dues plataformes de compra en línia

A Gràcia hi ha un total de 5.460 comerços que s’han vist afectats per la crisi del coronavirus d’alguna manera. Molts d’aquests s’han sumat en les últimes setmanes a les dues iniciatives que han sorgit entre els comerciants de plataformes en línia de venda conjunta, és a dir, Marketplaces. Són A Gràcia ho trobes i Gràcia Comerç, que pretenen dotar d’eines digitals a les botigues perquè puguin fer front a la nova situació derivada de la covid-19.

Ara, el districte de Gràcia els donarà suport perquè les puguin acabar de desenvolupar. El conseller de comerç del districte de Gràcia, Alberto Lacasta, explica que l’objectiu de reforçar-les és “tenir una millor preparació del comerç per situacions com les que estem vivint ara mateix i de foment de l’associacionisme comercial que ajuda moltíssim a l’hora de prendre aquestes mesures, tenir interlocutors molt més directes”.

Més permisos per a les terrasses

L’ampliació de les terrasses, quan es puguin tornar a servir “in situ” després de la restricció recent, és una de les 68 mesures del pla de xoc que ha presentat el districte de Gràcia per reactivar el comerç i la restauració. Per a aquests establiments era fonamental poder ampliar o instal·lar noves terrasses i, ara, es tornaran a revisar els criteris de concessió per donar més permisos. Tot i això, aquesta mesura haurà d’esperar que bars i restaurants puguin tornar a servir a les taules.

Revisió del Pla d’usos de la travessera de Dalt

Una altra de les mesures afecta la travessera de Dalt. Els comerciants d’aquesta via fa anys que reclamen una modificació del Pla d’usos. Entre les mesures de xoc hi ha la revisió del pla tenint en compte les singularitats d’aquesta via. Els botiguers expliquen que el que volen és humanitzar un carrer que és una autopista urbana. La presidenta de l’Associació de Comerciants de la Travessera de Dalt, Virgínia Espada, explica que aquesta via és molt singular. “No és com a Gràcia, com un carrer de Verdi o com una plaça de la Vila, no és el mateix, ha de ser un Pla d’usos controlat i fet a la mida de la travessera de Dalt”.

Talls de trànsit el cap de setmana

En poc temps engegarà un dels moments clau pel comerç, la campanya de Nadal. Per això, s’està treballant en activitats de dinamització social i comercial amb activitats familiars, d’oci i cultura des del 26 de novembre al 6 de gener. Mentrestant, es podrà seguir passejant pels carrers pacificats de Gran de Gràcia els caps de setmana i travessera de Gràcia en el tram comprès entre la via Augusta a Milà i Fontanals tots els dissabtes en horari comercial.