Preservar el caràcter comercial de Gran de Sant Andreu és l’objectiu que es marca el Pla d’usos impulsat per l’Ajuntament. El govern municipal ha aprovat aquesta setmana la part inicial del projecte, que regularà l’obertura de nous establiments a la zona, caracteritzada pel comerç de proximitat. Amb aquesta mesura, es fixarà un límit a la superfície destinat a cada tipologia d’establiment. En el cas dels musicals, de restauració i de degustació, hauran d’ocupar com a màxim 300 m2 del total de la zona. Els superserveis, 250 m2; els alimentaris, 150m2, i una mica menys, 149 m2, en el cas dels autoserveis.

El projecte, assegura el consistori, ha estat àmpliament treballat amb el veïnat. Es va crear una comissió de seguiment del pla, així com materials al llarg d’aquests mesos per informar els veïns. També es van organitzar itineraris participatius i es van realitzar diverses visites a representats d’entitats veïnals, culturals, comercials i de restauració del barri.

Per ara els veïns coincideixen que l’eix comercial encara conserva l’essència del barri, i que no està massificat ni d’establiments ni de clients. I, en aquesta línia, valoren positivament que s’apliquin mesures que ho continuïn fent possible. Des de l’Ajuntament tampoc no noten problemes o desequilibris importants, i ho qualifiquen d’acció “preventiva”. “Aquest Pla d’usos ens permet intervenir de manera preventiva per limitar aquelles activitats que, en excés, poden desvirtuar el teixit comercial de Sant Andreu o ocasionar algunes molèsties”, reflexionava Laia Ortiz, regidora de Sant Andreu. De moment, però, encara s’ha de validar definitivament. El govern municipal espera que l’aprovació final sigui abans d’acabar l’any.

El pla abasta les parcel·les que tenen façana al carrer Gran de Sant Andreu, entre el passeig de Santa Coloma i el carrer de Rovira i Virgili, al carrer del Mercat, a la plaça del Comerç i a la porxada de la plaça del Mercadal. Actualment, en aquesta àrea hi ha un establiment d’activitats esportives, 31 de restauració, dos d’activitats audiovisuals, 42 comerços de venda personalitzada, 15 d’aliments en règim d’autoservei i nou establiments comercials amb venda d’aliments.