Les patronals catalanes afronten amb divisió d’opinions les noves mesures preses pel Govern espanyol per endurir el confinament pel coronavirus. Entre aquestes mesures s’inclou l’obligació de les empreses d’avançar el pagament de 15 dies de permís retribuït recuperable. Foment del Treball i PIMEC hi veuen improvisació, mentre que des de la patronal Cecot creuen que evitarà més expedients de regulació temporals a les empreses (ERTO).

PIMEC: “Hi ha nul·la sensibilitat empresarial”

“Aquestes mesures són improvisades, de poca responsabilitat i de nul·la sensibilitat empresarial”, ha denunciat el secretari general de PIMEC, Antoni Cañete. La patronal de la micro, petites i mitjanes empreses catalanes no veu gens clar que una mesura anunciada un dissabte es pugui aplicar el dilluns següent perquè “impossibilita la capacitat de reacció i d’organització de les empreses”.

Des de PIMEC denuncien que hagin de ser els empresaris qui paguin els sous dels treballadors i “no l’Administració a través dels ERTO o altres mecanismes”. Per això, demanen que es prevegin “possibles compensacions als autònoms i les pimes que hauran d’avançar uns diners que ara no tenen”.

Cecot: “Arriba tard però és encertat”

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé, ha explicat a betevé que les mesures arriben tard però que són encertades perquè “treuen pressió a les empreses”. Garrofé considera que el permís retribuït recuperable farà que les empreses no optin pels ERTO i que el treballador tingui clar que haurà de compensar les hores d’una forma pactada.

Tot i això, des de la Cecot lamenten que l’anunci del Govern espanyol s’hagi d’aplicar amb poc temps i creuen que s’haurien d’haver deixat tres dies de marge perquè les empreses es poguessin organitzar. Garrofé ha denunciat que aquest diumenge a la tarda encara no estava clar quines empreses no eren serveis essencials.

Foment lamenta “improvisació i precipitació”

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha denunciat “improvisació i precipitació” de les mesures i ha proposat que l’Estat assumeixi el 75 % dels salaris de les empreses que hauran de tancar i que els empresaris assumeixin el 25 % restant. Foment es pregunta com podran assumir les empreses aquests permisos si cauen els ingressos.

Per això, com també demanen les altres patronals, insisteixen en ajornar el pagament d’impostos per garantir la liquiditat de les empreses.