Aquest diumenge era el primer en què els comerços de més de 300 metres quadrats tenien la possibilitat d’obrir, però la majoria de les botigues dels principals eixos comercials de la ciutat han decidit no fer-ho. Segons els comerciants, no els surt rendible aixecar la persiana en diumenge ja que les vendes no cobreixen les despeses de personal i de llum dels establiments. El nou calendari permet obrir a gran part dels eixos comercials de Barcelona, amb l’excepció de Nou Barris i Sant Andreu.

La gran majoria opta per no obrir

Al districte de Gràcia, per exemple, només han treballat algunes de les franquícies: “Només han obert dues o tres botigues”, assegura Clara Camps, de l’Eix Comercial Gran de Gràcia. “La majoria de comerciants han triat no obrir perquè tenim un personal molt reduït i si treballem el diumenge llavors hauríem de descansar entre setmana. Al Nadal obrir un festiu sí que ens representa més facturació, però la resta de l’any, pel tipus de botigues que som, un diumenge no faríem de caixa ni un 20 % del que fem entre setmana“, conclou.

Un diumenge no facturem ni el 20 % del que facturem entre setmana
Clara Camps, Eix Comercial Gran de Gràcia

Molt semblant és el que ha passat a l’Eix Comercial del Poblenou. En aquesta zona comercial de Sant Martí cap dels associats no ha obert el primer diumenge en què les botigues tenien la possibilitat de fer-ho. I, segons diuen, tampoc no tenen intenció de fer-ho més endavant. L’única excepció són algunes franquícies de les cadenes comercials i alguns dels basars de la rambla del Poblenou, però no el petit comerç.

Al districte de Sarrià, els petits comerciants també han decidit mantenir la persiana dels establiments abaixada. L’associació de comerciants del Putxet i el Farró coincideix que obrir en diumenge no és rendible i que amb l’arribada del bon temps molts dels veïns passen els caps de setmana fora de la ciutat. Els comerciants de Sant Gervasi – Galvany (Barnavasi) no descarten obrir algun festiu puntual, tot i que no de manera periòdica.

A l’Eixample, els negocis de barri també han decidit romandre tancats el diumenge. Els eixos comercials de Sant Antoni Comerç i CorEixample asseguren que els que van decidir obrir van ser anecdòtics. “És una mesura incompatible amb el model de comerç de proximitat, familiar i de barri. No és assumible fer més contractacions ni és una mesura fàcil de conciliar amb la vida familiar”, ha explicat a betevé el president de Sant Antoni Comerç, Jordi Arias.

Les excepcions: el centre de la ciutat i l’eix comercial de Creu Coberta

La imatge ha estat radicalment oposada al centre de la ciutat, on la majoria de les botigues han decidit aixecar la persiana en diumenge, tot i les queixes del personal de les grans cadenes comercials, que no està gens d’acord amb l’entrada en vigor del nou horari.

Els comerciants que s’han decidit a obrir han tingut xifres molt positives
Albert Torras, eix comercial de Creu Coberta

A l’eix comercial de Creu coberta, tot i que només hi han obert una desena d’establiments, creuen que la possibilitat els serà molt positiva en un futur i s’hi sumaran ràpidament més comerços. “Els pocs comerciants que han decidit obrir el primer diumenge han tingut xifres de vendes molt positives i per això creiem que cada vegada s’animarà a fer-ho més gent”, apunta Albert Torras, responsable de comunicació d’aquesta associació de comerciants. A més, la iniciativa Obrim carrers, que talla el trànsit al mateix carrer de la Creu Coberta durant el cap de setmana, contribueix a incrementar les possibles vendes en diumenge ja que afavoreix el passeig per la zona.

La proximitat amb la plaça d’Espanya i amb el carrer de Sants, que arriba fins a la rodalia del Camp Nou, contribueix, segons Torras, que molts turistes comprin a les botigues de l’eix comercial santsenc. I l’arribada de molts més turistes d’aquí fins a mitjans de setembre podria fer l’obertura en diumenge més atractiva per als petits comerciants.