Els efectes de l’augment de preu dels carburants, provocat per la guerra a Ucraïna, ja han arribat al port de Barcelona. La Confraria de Pescadors de la ciutat ha decidit paralitzar la seva activitat pesquera a partir del 17 de març. Tot i això, aquest divendres algunes embarcacions que pesquen de nit ja no han sortit al mar perquè consideren “inviable” l’activitat per l’alça del preu dels carburants.

Marge de benefici molt baix

Els pescadors asseguren que l’increment de preu dels carburants fa impossible continuar amb l’activitat. “Per a ningú és ja viable sortir a pescar, invertint jornades de 12 i 14 hores diàries per treure’t una cosa que difícilment cobrirà els costos”, ha lamentat un armador a betevé.

Aquest dijous, per exemple, l’embarcació Bonamar II ha tingut un benefici de només 300 € per 12 hores de feina. Segons explica el seu armador, en Lluís Talló, aquesta xifra s’ha de repartir entre 7 persones. Per tant, l’hora de feina ha sortit a poc més de 3,5 €.

El president de la Confraria de Barcelona, Josep Manuel Juárez, augura escassetat d’exemplars als punts de venda a causa d’aquestes aturades. Alguns dels productes que se’n veuran afectats són la gamba vermella, el lluç i el rap. Aquesta mancança repercutirà, segons preveuen des de la Confraria de Barcelona, sobre les peixateries de mercat i alguns restaurants que treballen amb peix de platja.

L’aturada es precipita per la impossibilitat d’assumir costos

La flota de la Confraria de Barcelona, integrada per una desena d’embarcacions, tenia previst fer la parada programada de 41 dies a partir de l’1 d’abril, però ara avançarà aquest període d’inactivitat. Per tant, la previsió és que estiguin 54 jornades sense pescar. La seva esperança és que durant el temps de l’aturada baixi el preu del carburant.

Reunió de les confraries del Mediterrani

Aquest divendres a la tarda diverses confraries del Mediterrani tenen una reunió per valorar l’evolució del preu del combustible. En aquest sentit, una de les possibilitats és que altres punts del litoral català se sumin a la Confraria de Barcelona amb mesures similars.