Els treballadors de Nissan han iniciat aquest dilluns una vaga indefinida per protestar per la manca de claredat de l’empresa sobre el futur industrial de les plantes a Catalunya. Segons CCOO, la primera planta que s’ha aturat és la de Montcada i Reixac, on el sindicat apunta que es fa un seguiment del 100 % de l’aturada. Els treballadors es queixen que l’empresa “no ha aclarit en cap moment les perspectives industrials de futur” i que la situació actual d’incertesa “sobrepassa els límits” assumibles. “L’horitzó és més incert que mai i estan en risc 3.000 llocs de treball directes i al voltant de 20.000 d’indirectes”, segons CCOO.

“Barcelona té subministraments per produir un parell de dies més”

Les organitzacions sindicals han optat perquè fessin la vaga només els quasi 200 treballadors de la fàbrica de Montcada, que s’ocupa de l’estampació de carrosseria i proveeix tant centres de Renault a França com la fàbrica de la Zona Franca. Amb aquest moviment, els sindicats tenen la intenció de paralitzar la producció dels centres que depenen de la planta vallesana. Fonts sindicals han assegurat que el centre de Nissan a Barcelona té subministraments per produir “un parell de dies més” i que, després, es veurà obligat a aturar la fabricació de vehicles. Aquesta estratègia pot comprometre una comanda d’uns 1.200 vehicles “pick-up” que la multinacional ha d’entregar a Mercedes durant el mes de maig. “L’objectiu és no fer l’entrega i obligar l’empresa a seure i negociar”, apunta el sindicat.

El Comitè d’Empresa de Nissan demana a la direcció un pla industrial de futur per a les fàbriques catalanes” i que es garanteixi l’ocupació dels treballadors. Els centres de la multinacional nipona han anat perdent volum de producció any rere any, i l’automobilística estudia des de principis del 2020 la viabilitat de les seves instal·lacions. A l’inici de l’estiu, s’espera que es faci pública la decisió de l’empresa.