Quan la família del poeta J.V. Foix va obrir la pastisseria de la plaça de Sarrià a principis del 1923, ja feia 37 anys que funcionava la del carrer Major de Sarrià. La botiga la van inaugurar oficialment per Sant Josep en un moment en què Sarrià i els entorns era zona d’estiueig de molts barcelonins. De seguida la pastisseria de la plaça es va convertir en la de les classes benestants, que enviaven les minyones i els xofers a recollir les comandes.

Dos mons a 270 metres de distància

Tot i que la pastisseria de dalt i la de baix només estan separades per 270 metres i sempre han tingut els mateixos productes, fins als anys 70 els clients que anaven a un establiment i a l’altre, no tenien res a veure. “La gent de Sarrià anava a la botiga de Major de Sarrià, i a la botiga de la plaça hi venien els senyors de les torres, de Pedralbes, del passeig de la Bonanova i de les Tres Torres” explica Jordi Madern, que fa sis dècades que està al capdavant de la pastisseria Foix. “A més, la botiga estava ben ubicada perquè estava prop de l’església i la gent que venia a missa podia passar a comprar per la botiga”, afegeix.

Molts dels clients de la pastisseria Foix de la plaça de Sarrià provenien de les torres d’estiueig del passeig de la Bonanova

La pastisseria ha mantingut l’essència

Tot i que la botiga es va renovar l’any 1992, molts dels mobles encara són els mateixos que a l’inici, amb una talla de fusta de roure que es va restaurar. I això és el que també han fet en el món de la pastisseria durant 100 anys. Amb Oriol Madern al capdavant de l’obrador, han agafat les receptes tradicionals per actualitzar-les i posar-les al gust del dia.

Els treballadors de l’obrador de la pastisseria Foix l’any 1955

Les petxines de Sarrià, que fan des del principi, en són un exemple. Han anat evolucionant fins a convertir-se en un clàssic. “S’han convertit en un producte estrella i ara et trobes, per exemple, que hi ha gent de Madrid que els han regalat petxines un dia i cada mes venen aquí a buscar-ne.”

Dalí, Miró i Carles Riba passaven per la Foix

Aquest establiment era per als fills de la família i per això el poeta i periodista J.V. Foix hi va instal·lar el seu despatx. “Per aquí hi passaven en Dalí, en Miró o en Carles Riba, que el venien a veure i a discutir els articles que publicaven als diaris, perquè en Foix intervenia en temes tant socials, com polítics o culturals“, explica Madern.

El poeta i periodista J.V. Foix