ANTONI VALLS, director d'Alimentaria "Les indústries catalana i espanyola estan observant molt de prop els comportaments d'altres mercats i territoris per baixar aquesta dependència amb el mercat europeu i aquí cobren pes altres mercats propers, per afinitats culturals, com són Llatinoamèrica, Centreamèrica." Sembla caviar però en realitat són esferificacions fetes amb algues que quan les menges tenen un gust similar marisc. Es poden menjar com un aperitu però també com a complement d'un plat i és una de les novetats més cridaneres de l'Alimentaria 2016. CRISTOBAL NICOLAS, gerent de Naturalalviar "Les algues cada vegada estan més presents a taula. Aquestes pastes també estan elaborades amb una varietat d'alga que no els proporciona un gust diferent però sí que els aporta propietats amb beneficis per a la nostra salut, una altra de les tendències que segueixen els productors d'aliments." No és novetat però continua creixent el sector dels productes ecològics. Un exemple n'és el primer vermut del món d'aquest tipus, que gràcies a un procés de producció natural obté un gust diferent de la resta. I per acompanyar el vermut, unes olives que no són salades. Aquestes estan macerades amb una base dolça i farcides amb fruits com els dàtils i la pinya. A l'Alimentaria enguany es presenten centenars de propostes innovadores amb l'objectiu de no deixar indiferents els paladars més exigents.

El sector alimentari català eixampla mercat cap a l’Amèrica Llatina per diversificar les vendes i reduir, així, la dependència amb Europa. D’aquesta manera ho ha explicat Antoni Valls, director d’Alimentaria i líder d’una fira que té com a objectiu potenciar la internacionalització dels productes gastronòmics.

Unes 4.000 empreses són a la XXI edició del saló, que preveu atreure uns 140.000 visitants, dels quals 40.000 són estrangers. Entre els participants hi ha fabricants com El Pozo o Campofrío, a més de Damm, Danone, Gallina Blanca, Nutrexpa, Miquel Alimentació, Codorniu o Torres.

Entre les novetats destaca l’augment de productes fets a partir d’algues i es manté la tendència dels darrers anys, en què es detecta un auge dels aliments ecològics.