Les ofertes per treballar a Barcelona augmenten constantment, sobretot en els darrers mesos, per l’establiment de noves empreses a la ciutat. El perfil professional més sol·licitat està relacionat amb les noves tecnologies i malgrat que són ofertes per treballar a la ciutat no sempre són els barcelonins els qui accedeixen a aquestes vacants. Segons els experts, el talent local no està tan ben pagat com els professionals internacionals, que venen cridats no només per la feina sinó també pel clima.

Des de principis del 2018 fins aquest maig, s’han publicat més de 33.000 ofertes per treballar a Barcelona en el sector de les noves tecnologies, segons dades d’InfoJobs. De fet, segons dades de l’Ajuntament, només en el 2017 es van crear prop de 900 places per a una vintena de projectes TIC que es van posar en marxa a la ciutat i ara n’hi ha prop d’una setantena en camí.

Els perfils professionals més demanats són enginyers de telecomunicacions, però també informàtics i experts en noves tecnologies, a més de noves vacants amb una mirada més empresarial. Les empreses de reclutament de personal que cerquen professionals per Barcelona reconeixen que aquestes vacants no es cobreixen només amb talent local. 

El clima i la gastronomia atreuen els treballadors internacionals

El director de Michael Page a Barcelona, Daniel Pérez, afirma que dels professionals que recluten per l’àmbit tecnològic més del 50 % tenen un perfil internacional. I afegeix que cerquen personal allà on estiguin. Però el que atreu els professionals no només és tenir un contracte indefinit, sinó també el clima i la gastronomia barcelonins. Segons el professor en innovació d’ESADE, Esteve Almirall, les empreses cerquen un espai “al qual a la gent de fora li agradi venir, si els poses a Hèlsinki i els expliques que a l’hivern estan a menys de 40 graus no és una cosa que els faci especial il·lusió”.

Ara bé, el professor afegeix que els professionals locals tenen salaris més baixos respecte als professionals internacionals. Almirall posa d’exemple que els barcelonins poden arribar a cobrar una tercera part que els treballadors de Suïssa, una quarta part que els de Sillicon Valley o una tercera part que els d’Anglaterra.