“A Barcelona, hi ha hagut una explosió de lloguer postpandèmia“. Després de la crisi sanitària pel coronavirus, l’oferta dels pisos de lloguer ha crescut com no ho havia fet mai abans. Només cal fer una cerca a un portal immobiliari per veure que, al conjunt de la ciutat, hi ha molts habitatges disponibles. Durant el confinament, gairebé no s’ofertaven nous pisos ni tampoc hi havia demanda. La desescalada i la reactivació de l’economia han estat una porta oberta perquè molts pisos entrin massivament al mercat i s’afegeixin als que ja estaven anunciats abans de l’estat d’alarma. En part, els pisos turístics hi han contribuït.

Apartur ja va xifrar en un 4o % el nombre d’habitatges d’ús turístic que han passat al lloguer convencional davant la manca de turistes a la ciutat. Idealista confirma aquesta tendència. “Alguns immobles que es dedicaven al lloguer vacacional s’han incorporat al lloguer de temporada o a la modalitat de lloguer habitual i això pot haver incrementat l’estoc”, explica el coordinador de la companyia a Barcelona, Eduard Vilaplana.

Més oferta nova allà on hi havia més turisme

Els barris que, des de fa anys, aglutinen més habitatges de lloguer turístic tenen més oferta de nous pisos de lloguer. Això es pot veure comparant dos barris de la ciutat amb una població molt similar: la Barceloneta, amb un gran atractiu turístic, i el Congrés i els Indians. Totes dues zones tenen uns 14.000 habitants cadascun. Entre el 6 i el 12 de juliol, a la Barceloneta, va haver-hi 145 nous anuncis. En canvi, al Congrés i els Indians, només van haver-n’hi 14, és a dir, deu vegades menys. I això, sense tenir en compte els habitatges que ja han trobat client.

“En el moment actual d’incertesa, probablement és millor apostar per un lloguer tradicional o temporal de més llarg termini que el turístic”, apunta el president d’Apartur, Enrique Alcántara. Lamenta que la manca de turisme està sent un cop dur per al sector, que cada cop més aposta per altres mercats. “Un pis allunyat del centre és més rendible, en els propers anys, llogar-lo per un lloguer tradicional de cinc anys.”

Tot plegat, ha arribat acompanyat d’una baixada general de preus a la ciutat després d’assolir el màxim històric, amb el lloguer mitjà a la ciutat superant els 1.000 €.

Arriben els turistes i tornen les queixes veïnals

Els veïns dels barris que fins ara han patit més els efectes negatius de la massificació turística han notat la manca de turisme. “Hem dormit més tranquils i hi ha hagut més vida veïnal al carrer”, explica Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barceloneta. L’entitat veïnal confiava que el confinament fos un punt i a part en el model turístic de la ciutat. “Aspiràvem a tot, a la desaparició de tota l’oferta de pisos turístics”, afegeix Martínez.

La reobertura de fronteres ha permès veure els primers turistes gaudint de la ciutat, però, des de l’AV Barceloneta, alerten de les primeres actituds incíviques, coincidint amb l’arribada de visitants internacionals. “Comencem a tenir problemes: barbacoes a terrats, festes fins a les tantes…”, lamenta Manel Martínez, ja que demana equilibrar l’arribada de turistes amb el benestar veïnal.