Acció sorpresa aquest dilluns al matí per evitar el desnonament de 40 persones que viuen en dues finques ocupades al barri Gòtic. Un grup de persones han ocupat la seu del districte de Ciutat Vella -les dependències de la Casa de la Misericòrdia- per reclamar a l’Ajuntament de Barcelona que intervingui i eviti els llançaments. La convocatòria l’ha feta Resistim al Gòtic per aconseguir una negociació a tres bandes entre els propietaris de les finques, l’Ajuntament de Barcelona i els ocupants. El govern municipal els ha atès i posat al dia de les negociacions.

Casa Àfrica i la capella del Sant Esperit

Les dues finques afectades són la capella del Sant Esperit -al carrer Nou de Sant Francesc- propietat de l’Arquebisbat de Barcelona, i la Casa Àfrica, propietat del CETT-UB. Els dos desnonaments estan aturats des de principis de novembre, després que s’acordés intentar pactar una solució al problema abans del 28 de febrer.

Les entitats socials, però, denuncien que es van marcar un termini de quatre mesos per negociar i que ja n’han passat tres i encara no tenen notícia ni les dues propietats ni l’Ajuntament de Barcelona. El consistori els ha assegurat aquest dilluns que, en el cas de Casa Àfrica, els propietaris es neguen a negociar a tres bandes. S’ha compromès a informar els ocupants de qualsevol novetat.

Pel que fa a la capella del Sant Esperit, des de Resistim al Gòtic demanen a l’Ajuntament que estudiï la compra de la finca i que l’inclogui en els pressupostos municipals. Als baixos de l’immoble hi ha un teatre en desús i creuen que es podria recuperar per al barri.

Una llar d’acollida de migrants i punt de trobada d’artistes

Els dos espais es troben al centre de Ciutat Vella, a poca distància l’un de l’altre. Casa Àfrica ja fa temps que s’ha convertit en un punt d’acollida per a les persones migrants que arriben a Barcelona i no tenen altres alternatives. Ara fa dos anys que estan al carrer de la Canuda, tot i que a l’inici van ocupar un edifici del barri del Poblenou, d’on van ser desallotjats pels Mossos d’Esquadra el juliol del 2019.

A la capella del Sant Esperit hi viuen actualment una vintena de persones, la majoria de les quals són artistes -músics, pintors, etc.-en situació de vulnerabilitat i sense cap alternativa residencial. L’espai s’ha convertit en un punt de trobada.

En els propers dies, l’Ajuntament s’ha compromès a fer un estudi tècnic dels pisos ocupats, situats a la part superior de la capella per analitar quines solucions es poden donar. L’Arquebisbat de Barcelona ha confirmat a betevé que està negociant la sortida de la persona que viu en l’unic espai amb cèdula d’habitabilitat.