Carme Trilla alerta que la tendència a l’alça en el preu dels lloguers a la ciutat pot fer que, a mig termini, una “massa de ciutadans” no puguin sufragar el cost de l’habitatge on viuen. Trilla ha fet aquestes declaracions durant l’acte de presentació de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), un ens que centralitzarà i analitzarà les dades del mercat immobiliari a la ciutat amb l’objectiu d’enfortir el control públic.

Es tracta d’un instrument d’àmbit supramunicipal que centralitzarà tota la informació (característiques i estat de conservació dels habitatges, projectes en construcció i rehabilitació, variacions de la població i migracions, transacció d’habitatges i preu dels lloguers, o l’efecte de les actuacions públiques en marxa) per tal d’elaborar una radiografia completa de l’habitatge a la ciutat i l’entorn metropolità. L’ens l’han creat conjuntament quatre administracions: l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

L’organisme elaborarà diversos estudis, entre els quals dos documents fonamentals: un informe anual (amb estadístiques sobre l’habitatge i una diagnosi comparada entre poblacions de l’àmbit metropolità) i un visualitzador de dades estadístiques i dinàmiques en línia (amb accés obert i àgil per a la ciutadania, les administracions i les institucions). També elaborarà altres estudis específics, com estudis sobre el lloguer a Barcelona, l’evolució de la compravenda d’immobles o l’estoc de pisos buits. En definitiva, donarà suport i eines per al disseny de polítiques públiques d’habitatge.

Escolteu aquí l’entrevista a Carme Trilla a ‘La tarda de Barcelona’, de betevé91fm: