El primer diumenge de rebaixes és un dia de botigues obertes de tota la setmana a tota la ciutat molt arrelada i amb l'horari habitual. En canvi la iniciativa d'obrir tots els diumenges de l'estiu és més nova, es va estrenar l'any passat i enguany es repeteix. A partir del 12 de juliol fins a la primera quinzena de setembre, els comerços de 17 barris, els que es consideren més turístics, poden obrir fins a les sis de la tarda. L'any passat només un de cada quatre establiments autoritzats a treballar els diumenges d'estiu van apujar la persiana. Als eixos comercials més allunyats del centre no els és rendible. A Gràcia van obrir menys del 5% de les botigues. En aquest comerç de rellotges l'any passat van fer la prova i no repetiran. CARLOS CUYÀS, propietari de la botiga Swatch "Nosaltres vam obrir, estàvem en any de crisi i havíem d'obrir, però l'experiència negativa, pel que fa a vendes, fatal." CLÀUDIA GALLÉS, presidenta de l'Eix Comercial Gran de Gràcia "El petit comerciant no té dia de descans, no té horaris, per a nosaltres obrir en diumenge requereix un esforç molt gran, molt més gran que per a les grans superfícies." Des de la Fundació Barcelona Comerç tampoc no es mostren partidaris d'obrir en diumenge. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "De dilluns a dissabte donem ja un servei a tota la ciutadania que ve a comprar. Els turistes també estan contents, la prova és que Barcelona és la capital d'Europa on els turistes fan més despesa en comerç." A l'altra cara de la moneda, les botigues del centre, on l'impacte del turisme és màxim. Aquí l'obertura l'estiu passat va ser generalitzada, però tampoc no es van complir les expectatives. Molts consideren que l'horari fixat els diumenges és insuficient i són partidaris d'allargar el tancament fins a les vuit del vespre. RICARD OLLER, president de l'Agrupació de Comerciants de Portal de l'Àngel "El darrer any no va ser rendible. La tarda és el moment que deixen per fer 'shopping', però nosaltres tanquem a les sis, o sigui que hi ha molta gent que desitjaria comprar, i l'únic que pot fer és passejar perquè les botigues hem hagut de tancar." El debat dins el sector continua obert, però caldrà esperar fins a la tardor per avaluar novament l'obertura en diumenge.
La campanya de rebaixes ha arrencat amb força i de moment els comerciants fan un balanç positiu del ritme de vendes. La Confederació de Comerç de Catalunya calcula que cada consumidor gastarà de mitjana 140 euros i els primers dies els descomptes oscil·len entre el 30 i el 40% a la majoria de botigues, tot i que en alguns casos arriben fins al 50%.
Els comerciants són optimistes també tenint en compte que les botigues dels barris més turístics de la ciutat es tornaran a obrir durant els diumenges de tot l’estiu fins a les 18 h. La mesura ja es va aplicar l’any passat i el nou govern municipal ha confirmat que es mantindrà i que a partir del setembre es reobrirà el debat amb tots els implicats per valorar-ne els resultats i decidir que es farà en el futur.
El 2014 només un de cada quatre establiments autoritzats a treballar els diumenges d’estiu van apujar la persiana. Als eixos comercials més allunyats del centre no els és rendible i, a tall d’exemple, a Gràcia van obrir menys del 5% de les botigues. Des de la Fundació Barcelona Comerç tampoc no es mostren partidaris d’obrir en diumenge, ja que consideren que de dilluns a dissabte ja es dóna un servei a tota la ciutadania que ve a comprar.
A l’altra cara de la moneda estan les botigues del centre, on l’impacte del turisme és molt alt. Aquí l’obertura l’estiu passat va ser generalitzada, però tampoc no es van complir les expectatives, ja que molts comerciants consideren que l’horari fixat els diumenges és insuficient i són partidaris d’allargar el tancament fins a les 20 h.
El debat dins el sector continua obert, però caldrà esperar fins a la tardor per avaluar novament l’obertura en diumenge a l’estiu.