vaga autobusos Barcelona

Ja hi ha data per a la nova vaga d’autobusos a Barcelona: el 17 d’octubre. Aquest dia serà quan començaran les aturades parcials per part de la plantilla de TMB amb una acció que vol ser indefinida, és a dir, sense una data de finalització. Així ho ha anunciat el comitè d’empresa aquest dijous a la tarda, després de lamentar que les negociacions amb la direcció de l’empresa no hagin arribat a bon port.

L’anunci de la vaga arriba quan ja hi ha una vaga parcial en marxa, amb aturades aquest dimecres i que es repetiran divendres, 30 de setembre.

El comité de vaga dona per trencades les negociacions

El comité de vaga ha donat per trencades les negociacions després de la darrera proposta de l’empresa que oferia, per aquest 2022, una pujada dels 0,8 % de salari base, una prima variable de 200 euros anuals i un conveni a 4 anys. Consideren que aquesta proposta no dona resposta a la reivindicació de la plantilla de no perdre poder adquisitiu.

De la seva banda TMB ha refermat la seva voluntat de negociar per arribar a un acord en el marc de la legalitat vigent i evitar una vaga que, segons l’empresa, seria perjudicial per a tothom i que tindrà un important cost econòmic per a la plantilla i per a Bus“.

Tres aturades de dues hores cada dia

Les aturades, segons ha anunciat el comitè, es faran en aquests horaris (de dilluns a divendres laborables):

  • entre les 3 i les 5 h
  • entre les 8 i les 10 h (hora punta)
  • entre les 16 i les 18 h (hora punta)

Així ja es va fer coincidint amb les Festes de la Mercè. Va ser aleshores, de fet, quan els treballadors van aprovar en assemblea seguir protestant de manera indefinida a partir de l’octubre. La majoria de treballadors van apostar per abordar el conflicte amb un “caràcter indefinit” i, per això, van donar suport a la convocatòria de més mobilitzacions. En aquell moment, el que quedava per concretar era la data d’inici de les accions.

Vaga d’autobusos contra la pèrdua de poder adquisitiu

Els treballadors reclamen millores salarials, després de rebutjar l’última proposta de l’empresa, que els oferia un increment salarial del 2 %. Demanen una actualització dels sous que no els suposi una pèrdua de poder adquisitiu. TMB, en canvi, explica que la Llei de pressupostos generals de l’Estat no permet que els increments salarials de les empreses públiques superin aquest percentatge i acusa el comitè de vaga de tancar la porta a un acord.

L’aturada indefinida arriba després d’una jornada de vaga de 24 hores el 22 de setembre i de set jornades d’aturades parcials coincidint amb la Mercè (els dies 23, 24, 25, 26, 27, 28 i 30 de setembre).