A partir de l’abril el preu de la llum serà més volàtil que mai. La tarifa, amb el nom de preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), serà molt varible i es fixarà cada dia, segons els preus que paguin per l’electricitat els majoristes. La diferència és que fins ara el consumidor pagava un preu fix durant tres mesos. Segons el govern central el nou mètode de càlcul tarifari beneficiarà els clients i els abaratirà el rebut en un 3%. Segons el Ministeri d’Indústria el consumidor s’estalviarà els costos dels intermediaris de la subhasta trimestral. La nova tarifa afectarà 16 milions d’usuaris que tenen contractada una potència de fins a 10 quilowatts. Els usuaris podran controlar el preu de la tarifa a través del web www.omie.es

Traspàs d’una tarifa a una altra

El decret entrarà el pròxim dimarts, 1 d’abril, però el govern central ha establert un període d’adaptació de les elèctriques que va fins a l’1 de juliol. Hi haurà sancions per a aquelles empreses que no compleixin el termini de traspàs. Durant els tres mesos de transició les empreses podran aplicar el preu de la llum que s’havia fixat per al primer trimestre de 2014. Les companyies hauran de compensar el consumidor perquè el preu real del mercat és més baix que amb la tarifa anterior. Els usuaris, però, poden demanar una tarifa anual amb un preu fix per als 365 dies de l’any. Una modalitat que, segons el Ministeri d’Indústria, sortirà més cara al consumidor.

Els comptadors intel·ligents

Els comptadors digitals que hi ha instal·lats a les llars, només uns tres milions a tot l’estat, permetran a l’usuari aprofitar els diferents preus de la llum per adaptar el seu consum i estalviar diners. Ara bé, s’hauran de reprogramar. La llei obliga les companyies elèctriques a tenir tots els conmptadors intel·ligents instal·lats com a màxim fins a 2018.