A primera vista no són gaires els canvis introduïts. Tant a l’holograma com a la marca d’aigua hi apareix l’efígie d’Europa, figura mitològica grega que dóna nom al Vell Continent. També s’hi ha afegit, a l’angle inferior esquerre, un número 10 en color verd maragda que, en inclinar-se, canvia al color blau fosc. I s’ha col·locat unes línies inclinades en els marges del bitllet que són fàcilment perceptibles al tacte. En canvi no ho és l’envernissat, que impedeix que s’embruti tant com ara i, per tant, farà que duri més. Gràcies a tots aquests canvis, el Banc Central Europeu diu que serà més fàcil comprovar, d’un cop d’ull, l’autenticitat del bitllet.

La seguretat s’ha tingut, doncs, molt en compte a pesar que, segons Javier Alonso, director d’Operacions, Mercats i Sistemes de Pagament del Banc d’Espanya, “les falsificacions són insignificants”. L’any passat, però, es van arribar a retirar fins a 670.000 bitllets il·lícits. La xifra pot semblar alta, però en realitat vol dir que per cada 100.000 bitllets en circulació, n’hi ha quatre de falsos. “No ens podíem adormir”, assegura, no obstant, Alonso. “Durant tot aquest temps han augmentat notablement els mètodes de reproducció i el sistema ha de seguir actualitzant-se per no quedar-se enrere”.

El 90% de les màquines expenedores i dispositius de certificació ja s’han adaptat per acceptar els nous bitllets després que des del Banc d’Espanya n’hagi alertat tots els sectors implicats. En cas que no sigui així, convindrà que els propietaris actualitzin amb urgència els sensors dels aparells que permeten detectar els bitllets d’euro vàlids.