(ACN) La direcció de Nissan Motor Ibérica ha ofert la “possible continuïtat” d’activitats no relacionades amb la fabricació a Barcelona com el Centre Tècnic Europeu (NTCE) i Compres, que donen feina a unes 400 persones, en la primera reunió per negociar el tancament de les fàbriques catalanes, segons ha indicat la multinacional japonesa en un comunicat. El directiu que pilotarà el procés, Frank Torres, no ha assistit a la trobada que ha durat dues hores. A la sortida, els treballadors han lamentat que només hi hagi participat l’equip de recursos humans, un notari i sis advocats del despatx Garrigues.

Els sindicats no reconeixen el procés

Els representants sindicals s’han negat a firmar l’acta d’una reunió que representa l’inici del compte enrere de 30 dies per presentar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) perquè no reconeixen aquest procés, ha dit Miguel Ruiz, portaveu d’USOC al comitè d’empresa. Durant la trobada, s’ha constituït oficialment la mesa de negociació i s’ha pactat el calendari de reunions fins al 30 de juliol per negociar el tancament dels centres de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, “a partir de desembre del 2020”, indica l’empresa. La pròxima trobada serà el 6 de juliol.

La direcció també diu que “espera comptar amb la participació” de les administracions públiques en aquest marc de diàleg i ha manifestat el “desig” que els representants dels treballadors contribueixin a l’avançament de les negociacions.

“Per part de Nissan sempre hi haurà una aposta clara per un diàleg obert, amb l’objectiu de trobar punts d’acord que permetin avançar en aquest procés.”

Els treballadors volen més suport de les administracions

D’altra banda, els treballadors han mantingut que estan “indefensos” perquè “no tenen la informació suficient” per començar aquest procés abans que acabin les consultes amb el comitè europeu, on s’estudien els motius darrere el tancament. “Nissan ens està mentint”, ha afirmat Miguel Ruiz, portaveu d’USOC al comitè d’empresa. “No estem parlant d’un tancament menor, no acceptarem el xantatge legal que ens vol imposar el gabinet Garrigues”, ha afegit.

“Diem de manera imperiosa i clara que les administracions donin suport als treballadors. És el que han de fer, per això els paguem i una empresa que s’ha beneficiat de les arques públiques i ha utilitzat un ERTO de força major no se li pot deixar marxar per la porta del darrere.”

Protesta de treballadors de Nissan el 30 de juny de 2020

El representant dels treballadors ha reclamat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’executiu de coalició que recuperi l’autorització administrativa dels ERO. “Sembla que grups com Podem van en aquesta línia però demanem que s’impliquin d’una vegada i es deixin de postureig polític que és el que fan sempre”.