La direcció de Nissan no ha comparegut aquest dilluns a la comissió d’Empresa i Coneixement a la qual estava citada per informar del tancament de les plantes a Catalunya. La cambra catalana volia que donés explicacions el responsable de les operacions industrials de Nissan Motor Ibérica, Frank Torres, que és qui ha de pilotar la clausura de les plantes. Un miler de treballadors van fer una protesta davant de casa seva dijous. També hi estaven citats el vicepresident sènior de l’automobilística a Europa, Gianlucca de Ficchy; l’exconseller director general de Nissan Motor Ibérica, Genís Alonso, i el director de Relacions Institucionals de Nissan Espanya, Juan Luis Pla de la Rosa.

Informar, primer, els treballadors

Tots ells van rebre la citació del Parlament divendres, tot i que ja van avisar per carta que no s’hi presentarien. Fonts de la multinacional japonesa argumenten que “a qui primer hem d’informar és els representants dels treballadors”, i, en aquest sentit, afegeixen que aquest dimarts, 30 de juny, comença la negociació amb els empleats. En concret, hi ha prevista la primera reunió entre l’empresa i els representants del comitè, en la qual les mateixes fonts asseguren que es donarà “molta informació sobre els motius del tancament”.

En la carta enviada al Parlament, Nissan afirma que participar ara en el debat a la cambra “no ajudaria” a generar un bon “clima” per a les converses amb el comitè d’empresa. Tot i això, la companyia remarca que respecten l’activitat parlamentària i no descarten comparèixer a la comissió més endavant, si “les circumstàncies ho aconsellen”.

En canvi, els que sí que s’han presentat al Parlament aquest dilluns són els representants sindicals de l’empresa. Els empleats, de fet, fa mesos que es mobilitzen per evitar el tancament de les plantes i conservar els llocs de treball.

Nissan fa pública una caiguda de vendes

Aquest mateix dilluns Nissan ha fet públic que les seves vendes globals van caure un 37,3 % el mes de maig respecte al mateix període del 2019. I afegeixen que els primers cinc mesos de l’any la reducció de les vendes va ser del 32,3 %.

Unes dades negatives que responen, igual que en la majoria de sectors, a una caiguda globalitzada de la demanda arran de la pandèmia del coronavirus.