(ACN) Nissan ha anunciat aquest dilluns que mantindrà obert el magatzem de recanvis que té al Prat de Llobregat, que finalment no formarà part dels centres que es tancaran amb la marxa de l’empresa de Catalunya. En un comunicat, la direcció de la companyia explica que la decisió s’ha pres “després d’una anàlisi i posterior proposta de l’equip directiu de Nissan Motor Ibérica liderat per Frank Torres”. A més, Nissan ha dit que l’empresa començarà el proper 30 de juny el procés de consultes amb els representants dels treballadors per negociar els seus plans de tancar la fàbrica de la Zona Franca i els centres de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca.

Nissan afirma també que, des de l’anunci el 28 de maig dels plans de l’empresa de marxar de Catalunya, la direcció “s’ha reunit amb el comitè d’empresa europeu cada setmana i ha atès les peticions d’informació”. Aquest dilluns s’ha informat aquest comitè de la intenció d’obrir les negociacions a partir de la setmana vinent. En un escrit dirigit als treballadors, el responsable de Nissan a Espanya, Frank Torres, lamenta que fins ara no s’ha pogut “avançar” en les converses amb els sindicats locals perquè se’ls ha “denegat la interlocució”.

Torres diu que el període formal de consultes començarà el dia 30 i que tot i que la direcció no ha tingut diàleg amb la representació dels treballadors, ha estat “buscant mesures que redueixin l’impacte” dels plans de Nissan a Espanya. Així, Torres descriu la continuïtat de la planta de recanvis del Prat com “una bona notícia per a tots” i una “fita fins i tot quan no s’ha tingut l’oportunitat d’iniciar el diàleg”.

“No dubteu que des de la direcció local continuarem analitzant qualsevol opció que ens ajudi a gestionar la situació de la forma menys traumàtica possible per a tots”, assegura Torres, que apel·la a la “responsabilitat sindical” i dels comitès d’empresa locals per “aconseguir el millor acord”. “Per part de Nissan, sempre hi haurà una aposta clara per un diàleg obert amb la representació dels treballadors, perquè entenem que és el millor camí per al bon desenvolupament d’un procés tan crític com aquest”, assegura Torres a la carta.

La resposta dels sindicats

Per la seva banda, els comitès d’empresa de Nissan han indicat que l’empresa els ha citat d’urgència aquest dilluns i que, davant de la impossibilitat d’assistir a la reunió, han preferit fer consultes amb els gabinets jurídics. Finalment se’ls ha fet entrega d’una comunicació amb la intenció d’obrir el procediment per a acomiadaments col·lectius, perquè es formi la comissió negociadora.

Ara, s’obren set dies per crear aquesta comissió, data que ens situa en el 30 de juny anunciat per Nissan. Segons la legislació espanyola, el període de consultes té una durada d’un mes. El comitè d’empresa remarca que tenen la intenció de “no negociar acomiadaments”. “Seguirem lluitant per aconseguir donar continuïtat a la nostra feina fins a aconseguir un futur per a Nissan”, afirmen.

Fonts sindicals han explicat a l’ACN que la decisió sobre el magatzem de recanvis ja devia estar prevista i que Nissan ha inclòs en l’anunci del tancament centres que no es volen tancar “per anar-los traient durant la negociació perquè sembli que minimitzen l’expedient”. “El tancament el volen per a la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu”, afirmen les mateixes fonts, que creuen que el centre tecnològic, el de distribució al port i compres “estaran en la negociació”.