Barcelona skyline

(ACN / Redacció) Motivats per la seva preocupació davant els problemes d’habitatge que pateix Barcelona des de fa anys, els emprenedors Miquel Leiva i Doris Österle van posar en marxa aquesta primavera ‘La Casa de les Cases’, una immobiliària “ètica i social” que rebutja l’especulació. Actualment, busquen propietaris disposats a vendre o llogar els seus habitatges a un preu “just” basat en taxacions acurades que no contribueixin a escalfar el mercat ni crear noves bombolles. Tanmateix, ells renuncien als sous a comissió i destinen els beneficis de l’agència, constituïda en forma de societat limitada, a fer “projectes socials” i finançar diverses ONG de proximitat.

“No volem especular”

“No volem especular. Treballem amb qualsevol tipus de client que tingui els mateixos valors que nosaltres. Si vols vendre o llogar a un preu raonable, de mercat, t’ajudem a fer-ho, però si vols especular i vendre’l per molt més del que val, no col·laborarem”, afirma Österle en una entrevista a l’ACN. Reconeix que ja tenen interessats: “Realment hi ha persones que no volen especular”. L’impulsor del projecte assegura que hi ha una autèntica “crisi d’habitatge” que va més enllà de la falta de pisos de protecció social. En aquest sentit, recorda que hi ha molta gent amb feina i bons sous que no pot pagar-se un pis o bé que ha de destinar més de la meitat de la seva nòmina al lloguer o l’hipoteca.

Tot i que reconeixen que arrencar no els està sent fàcil, l’empresa ja dedica alguns dels seus recursos a entitats com el Rebost Solidari de Gràcia. En un futur, no descarten anar més enllà i comprar ells mateixos pisos per posar-los en lloguer social. “La immobiliària és una eina en si per generar diners que després es reinventarà a la comunitat”, destaca Österle.

“Cal un canvi de mentalitat de la gent”

Darrere d’aquesta idea innovadora també hi ha l’experiència d’un dels seus socis, Miquel Leiva, que va treballar durant molts anys en el sector immobiliari mentre, en paral·lel, participava en manifestacions a favor del dret en l’habitatge i protestava contra desnonaments. Una situació de paradoxa que el va animar a canviar de feina i acabar fundant aquest nou concepte d’agència.

“Cal un canvi de mentalitat de la gent. Podem tenir la nostra idea i els millors desitjos, però si no tenim gent que vulgui vendre i llogar a un preu raonable, aquest nou negoci immobiliari no sobreviurà, però crec que hi ha prou persones que volen un canvi cap a un mercat millor”, resumeix Österle.