Escolta aquesta notícia

El Museu de l’Art Prohibit de Barcelona ha decidit prescindir del servei de set treballadors subcontractats després que aquests convoquessin una vaga indefinida per demanar millores en les seves condicions laborals. El detonant del conflicte ha estat, segons denuncia el sindicat SUT, la manca de cadires i calefactors a les sales d’exhibició del museu, que els obliga a estar drets fins a nou hores seguides i en espais mal climatitzats.

Els treballadors acomiadats estaven subcontractats a través de l’empresa Magmacultura, amb qui el museu ha decidit finalitzar el contracte arran dels fets. Segons el SUT, l’acomiadament és improcedent, ja que el conveni laboral estableix en tot cas l’obligació de subrogar el personal si continua l’activitat empresarial.

El museu ho desmenteix

Segons fons del museu, les persones contractades a través de Magmacultura no eren vigilants de sala, sinó encarregats d’atenció als visitants amb posicions mòbils i que sovint estaven a peu de carrer. A més, asseguren que disposen de sales climatitzades i amb subministrament d’aigua on poden fer els descansos pautats de 20 minuts.

Des de l’equipament cultural també expliquen que respecten el dret a vaga, tot i que a la taula reivindicativa del SUT només dos dels punts fan referència al museu i la resta són reivindicacions laborals adreçades a Magmacultura. A partir d’ara el museu té previst suplir la manca d’aquests treballadors amb recursos interns i solucions tecnològiques.

Subcontractes en vaga

El Museu de l’Art Prohibit, ubicat a la Casa Garriga Nogués, a l’Eixample, subcontracta totes les funcions essencials per al seu funcionament a les empreses Magmacultura, Silicia i Palacios y Museos. Aquesta setmana, els treballadors, que no arriben a la quinzena, havien convocat una vaga indefinida a partir del 26 de febrer, coincidint amb l’esdeveniment “Joan Fontcuberta. Els filtres de la censura a la IA”.

Per al sindicat, el comiat dels set treballadors, que suposen més de la meitat del total de les tres subcontractes, és una “estratègia del museu per restar forces a la vaga”. A més, critiquen que el museu tracta el personal com a “mers objectes”, obligant-los a estar exposats a corrents d’aire a l’hivern i patir altes temperatures a l’estiu, quan en canvi controla amb precisió la temperatura i humitat a les quals estan exposades les seves obres.

Comparteix a: