FELIP PUIG, conseller d'Empresa i Ocupació "Nosaltres el que diem és que a Catalunya hi ha una norma, hi ha un decret que obliga tots els establiments turístics a complir un determinat llindar d'exigència de qualitat de normes de compromisos fiscals, no pot ser que l'economia col·laborativa o que Airbnb en la seva modernitat vingui a promoure la disrupció, que vol dir el trencament, el perjudici a les pimes i en definitiva a facilitar l'economia alegal."

Airbnb.cat és una plataforma que treballa a tot el món fent de mitjancer entre turistes i propietaris d’habitatges. Segons avança el diari ‘El País’, després d’una inspecció d’ofici realitzada pel Departament d’Empresa i Ocupació, la Generalitat ha constat que aquests habitatges no han estat inscrits al Registre de Turisme de Catalunya. A més, el portal ofereix també habitacions en domicilis particulars, una pràctica que la normativa catalana prohibeix explícitament.

Portaveus d’Aribnb ja han defensat que ells sempre demanen als seus “amfitrions”, com denomina el portal els propietaris dels habitatges, que segueixin la normativa de cada ciutat. Asseguren també que en tan sols un any han generat 128 milions d’euros a Barcelona amb, diuen, un turisme sostenible basat a compartir l’habitatge i, que per això, treballaran perquè existeixi una normativa específica.

Des del govern català, defensen que no estan en contra d’iniciatives basades en l’economia col·laborativa, però sí que es vol combatre l’economia submergida.

La setmana passada, els propietaris de pisos que fan ús del web Airbnb es van concentrar a la plaça de Sant Jaume per demanar a l’Administració que regulés aquests tipus d’allotjaments a la ciutat i que ho fes de forma diferenciada dels apartaments turístics. Creuen que la seva activitat no hi té res a veure perquè ofereixen una alternativa als allotjaments tradicionals.

Actualment, l’Ajuntament els obliga a registrar-se com si ho fossin. Per això, els “amfitrions” volen que es reconegui el “home sharing”, és a dir, compartir casa. I van entregar a l’Ajuntament més de 3.000 postals signades pels propietaris de petits negocis locals de Barcelona que donen suport a aquesta nova manera de fer turisme.

El web d’Airbn l’han fet servir més de 15 milions de persones i ofereix un espai on dormir a 34.000 ciutats de 190 països. El mes d’abril passat, Airbnb va anunciar la posada en marxa d’un mercat d’habitatges específic per a Barcelona, així com l’obertura d’un web en català. La ciutat es va convertir així en la primera ciutat espanyola amb una “guia de veïnats” d’Airbnb pròpia, i es va unir a altres ciutats amb un mercat d’allotjaments propi, com Nova York, París, Londres, San Francisco, Roma o Boston, entre d’altres. Tres mesos després, Catalunya ha estat la primera administració de la Unió Europea a sancionar-la.