Advocat i empresari, Leopoldo Rodés serà recordat sobretot per ser una figura cabdal perquè Barcelona acollís els Jocs Olímpics. De fet, va ser president del Comitè de la Candidatura del 92. "El producte era molt bo, Barcelona és una ciutat extraordinària. A més era un país amb una democràcia recent, a la qual ajudàvem, i a més els membres del CEO van entendre que era un fet molt important per la ciutat, i això els agradava." Un cop assignats a Barcelona, Rodés també va formar part del comitè executiu. De fet, ser un dels promotors d'aquest gran esdeveniment li va valer més d'un reconeixement, com ara la Creu de Sant Jordi el 99 per part de la Generalitat, la Medalla d'Or del Cercle del Liceu el juliol de 2012, just quan feia 20 anys dels jocs, i dos mesos més tard, l'Ajuntament també li va atorgar la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de la Ciutat. Però Rodés també va tenir una llarga trajectòria empresarial. Precisament, en un debat a BTV l'any 2002, lamentava la pèrdua de pes de Barcelona davant de Madrid. "A Barcelona no hem sabut atraure grans empreses, ja no les de Madrid o les espanyoles, tampoc les de fora, és a dir, a Barcelona no hi ha grans empreses ni a Catalunya." Va ser el president de la seva pròpia empresa de comunicació, Havas Media, una tasca que va compaginar amb molts altres càrrecs al llarg de la seva vida. Va ser president de la Fundació MACBA, vicepresident del RACC i també conseller de La Caixa i d'Abertis.

Leopoldo Rodés ha mort en un accident de trànsit aquest dimecres al migdia, quan el cotxe en què viatjava ha col·lidit amb un camió a l’AP-7, a l’altura d’Aiguaviva (Gironès). Com a conseqüència del sinistre, el conductor del turisme ha resultat ferit menys lleu i ha estat traslladat a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Nascut a Barcelona el 1935, va formar part dels consells d’administració del Banc Central, el Banc Vitalici, el Banc Urquijo i dels FGC. Darrerament, presidia el grup de comunicació Havas Media i l’International Advisory Board d’Abertis Infraestructuras. A més, era vicepresident del RACC i conseller de CaixaBank i el grup financer Inbursa.

Rodés va tenir un paper destacat en els Jocs Olímpics de Barcelona 92. El 1985 va assumir la presidència del Comitè de la Candidatura i, després, va formar part del Comitè Executiu dels jocs. A més, va promoure la participació ciutadana en l’esdeveniment. En reconeixement a aquesta tasca, el 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2012 l’Ajuntament va atorgar-li la Medalla d’Or al Mèrit Cívic.

També ha estat un important mecenes en l’àmbit de la cultura. Leopoldo Rodés presidia la Fundació del MACBA i la fundació Arte y Mecenazgo. També era membre del Chairman’s Council i de l’International Council del MoMA de Nova York i del National Committee del Whitney Museum of American Art.

L’Ajuntament ja ha traslladat el seu condol a la família de l’empresari. La capella ardent de Rodés s’instal·larà al tanatori de Sant Gervasi i està previst que la cerimònia de comiat tingui lloc aquest divendres.