Prostitució “non-stop”

La Sala Bagdad, al carrer Nou de la Rambla amb l’avinguda del Paral·lel, és una de les que rep clientela procedent del Mobile World Congress. La propietària del local, Juani de Lucía, explica que és la millor setmana de l’any i afirma que desitjaria que “hi hagués un congrés cada mes”.

El volum de feina augmenta des del cap de setmana abans del Mobile i manté un ritme elevat cada dia, com un cap de setmana llarg. Per això, durant aquests dies l’equip treballa de 21 a 6 h en nou sessions, i la sala no permet que les noies s’agafin festa. “Hi ha congressistes que repeteixen”, explica De Lucía, perquè oferim un espectacle molt participatiu, en què “el públic pot arribar a fer sexe explícit en directe a l’escenari”.

El responsable d’un altre local dedicat a la prostitució explica que des de la setmana abans del congrés “truquen moltes noies de ciutats d’Espanya i d’altres països” per venir a treballar a Barcelona. També hi ha algunes dones que aprofiten aquests dies “per guanyar un extra” perquè saben que els clubs els “obren les portes”. L’augment de la demanda exigeix més oferta i aquest fet provoca que en alguns locals augmenti la plantilla un 50%.

Segons els empresaris, els clients procedents de la fira tenen un nivell adquisitiu molt alt i acostumen a gastar quantitats de diners força elevades.

Els taxistes també en treuen profit a través de les comissions que els acostumen a donar els locals i afirmen que el volum de negoci augmenta un 20%. Tot i això, alguns denuncien que des de l’entrada al mercat de l’aplicació Uber han perdut part del pastís.

Dones pobres explotades per homes rics

Lourdes Muñoz, directora de Dones en Xarxa, veu positiu que el Mobile se celebri a la ciutat però afirma que no “és obligatori que vingui acompanyat de prostitució”. Muñoz denuncia que el 90% de les treballadores sexuals són “explotades” i es produeix “una vulneració dels drets humans”. “Les dones pobres del món són les que estan a la prostitució pels homes rics que ho poden pagar”, critica Muñoz, i si es vol un canvi “s’han de posar totes les limitacions per reduir al màxim la prostitució”.