És el final de festa. Toca desmuntar i tornar cap a casa. Més que cap altre dia, el servei de guarda-roba semblava avui una consigna de maletes, i els passadissos de la Fira, una terminal d'aeroport. A l'equipatge, els congressistes s'emporten experiències positives i també alguna crítica. "L'experiència ha anat molt bé. Hem parlat amb companyies d'arreu del món." "Como lo vimos este año, excelente." "Nueve y medio" "Nou i mig." "Una cosa curiosa és que, sent l'esdeveniment del mòbil, la connexió a Internet no sigui la més ràpida o la més accessible." Un cop expositors i directius han deixat pas als operaris del desmuntatge, és el moment dels balanços. Plena satisfacció dels organitzadors per una nova edició de rècord. AGUSTÍ CORDÓN, vicepresident de la Mobile World Capital Barcelona "La tecnologia no s'ha de pensar que és només tecnologia per si mateixa, sinó que està transformant la indústria de l'automoció, de la salut, de l'educació. I aquest increment també passa perquè hi ha molta d'aquesta indústria que s'ha incorporat en aquesta edició." JOHN HOFFMAN, director del Mobile World Congress "Hem tingut una organització i una logística molt fortes. Òbviament, el tranport per anar i tornar continua sent difícil amb tanta gent." I abans de marxar, hi ha qui fa plans per a les últimes hores a Barcelona o qui està pensant ja a llarg termini. "Probablement compraré alguna cosa a la meva dona al passeig de Gràcia." "Ja estem pensant com tornaré a ser aquí l'any que ve, com serà l'any que ve, com podem millorar, com l'any que ve la podem fer més rendible la fira." Tot just s'ha posat punt final a aquesta desena edició i la mirada ja està posada en el Mobile World Congress 2016. De moment ja té dates, entre el 22 i el 25 de febrer, i presentarà una novetat destacada: l'arribada fins aquí de la Línia 9 del metro.

Tal com ha apuntat aquest matí a BTV el president de la GSMA, John Hoffman, més de 93.000 persones han visitat el Mobile World Congress els darrers quatre dies. Així, el congrés tanca la desena edició a Barcelona amb un creixement del 9% respecte a l’afluència de 2014. Segons els organitzadors, més de la meitat dels assistents són alts càrrecs directius. Tot i que la presència de les dones en el sector tecnològic va en augment, la proporció de congressistes que són dones s’ha quedat en el 18%. Més de 2.000 empreses han portat les últimes innovacions al gran aparador del sector de la telefonia mòbil. 3.800 mitjans i analistes han cobert l’esdeveniment.

Pel que fa a la segona edició del 4 Years from Now, ha rebut 8.000 persones. La meitat han visitat exclusivament el pavelló dedicat als emprenedors del sector de la telefonia mòbil i 4.000 més procedien també del recinte firal de Gran Via.

El MWC deixa 436 milions d’euros a Barcelona

L’impacte econòmic de l’edició d’enguany del congrés de telefonia mòbil es tradueix en 436 milions d’euros. A més, l’esdeveniment ha comportat la creació d’uns 12.675 llocs de treball a temps parcial.

Per al sector de la restauració, el Mobile World Congress ha compensat un febrer de baixa facturació. Durant aquesta setmana, els ingressos en els establiments de les zones turístiques han incrementat fins a un 20%, segons Santi Soteras, del Gremi de Restauració de Barcelona. També han notat i molt la celebració del Mobile els restaurants amb estrella Michelin de la ciutat. Des del restaurant Moo, de l’Hotel Omm, confirmen que durant aquests dies ho han tingut tot reservat i que els clients han fet dispendi en plats i vins de la carta de preus elevats. Els gustos dels congressistes s’han palpat a Mercabarna, que ha vist com el producte de gamma alta ha estat un dels més venuts mentre ha durat el Mobile.

Les botigues de roba de luxe del centre també se n’han fregat les mans, especialment amb les compres de congressistes asiàtics.

A més, els hotels barcelonins van encarar el congrés amb plena ocupació els dies 3 i 4 de març, les dues jornades centrals, mentre que l’ocupació rondava el 95% els dies 2 i 5. Els apartaments van preveure una ocupació propera al 90%, segons les dades d’Apartur.

Mobilitat a ple rendiment

La gran afluència de públic al Mobile World Congress ha suposat, de nou, tot un repte per a la mobilitat. La línia Llobregat-Anoia dels Ferrocarrils de la Generalitat, que connecta la plaça d’Espanya amb el recinte firal de Gran Via, ha registrat durant els darrers quatre dies 222.200 validacions. El dia de màxima intensitat va ser dimarts, amb un increment del 218% respecte a les validacions d’un dia normal.

També a l’estació d’Espanya de les línies 1 i 3 del metro van registrar un increment dels passatgers, entre un 40% i un 50%. Coincidint amb el congrés, s’hi han registrat unes 20.000 entrades diàries més que en altres dies laborables de l’any.

El taxi ha estat, però, un dels transports més demandats pels congressistes i enguany s’han repetit les imatges de cues a la sortida del Mobile, que han arribat a superar els 40 minuts d’espera. Sobre aquest tema, el cap d’Operacions Logístiques de Fira de Barcelona al MWC, Jordi Estruga, considera que “és impossible” que 60.000 persones entre les 17 i 19 h puguin trobar un taxi quan a Barcelona “amb prou feines hi ha llicències per a uns 12.000 taxis”. Tot i això, confia que l’arribada de l’L9 al recinte firal descongestionarà la parada de taxis.

Molts dels congressistes han arribat i marxat de la ciutat en avió. Alguns d’ells ho han fet en avions de negocis. L’aeroport del Prat ha registrat 381 vols privats durant aquesta setmana, un 139% més que en altres setmanes de l’any.

Els fets delictius es redueixen en un 3%

Durant els dies que ha durat el Mobile World Congress, s’han registrat 94 fets delictius relacionats amb robatoris o furts, una dada que ha disminuït en un 3% respecte al MWC de 2014. D’aquests delictes o faltes, 31 s’han produït als carrers de la ciutat mentre que 25 van ocórrer dins del recinte firal. A més, s’han produït 14 detencions i s’han identificat 418 persones.

Finalment, el dispositiu de seguretat s’ha compost de 3.000 agents policials, dels quals 2.455 eren mossos d’esquadra. La resta s’han repartit entre la Guàrdia Urbana de Barcelona i la de l’Hospitalet. Així doncs, enguany s’ha incrementat un 57% el nombre d’efectius que han vetllat per la seguretat de l’esdeveniment respecte a l’any passat.

Satisfacció per l'”èxit” del Mobile World Congress

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, considera que aquesta edició del MWC ha estat “un èxit extraordinari per a la ciutat”. Amb paraules similars s’hi ha referit el director general de la Fira de Barcelona, Agustí Cordón, que assegura que Barcelona “s’ha situat de nou en l’epicentre de la innovació“.

Amb la mirada posada a 2016

La GSMA es posa en marxa per a la pròxima edició del Mobile World Congress, que ja té data, del 22 al 25 de febrer de 2016.