Indult provisional per al Mesón del Café, un comerç emblemàtic centenari i que la Generalitat tenia previst subhastar el 5 de juliol, juntament amb 45 immobles més sense hereus. El govern ha decidit, de moment, excloure de la subhasta pública tot l’edifici del carrer de la Llibreteria, 16, atès “l’interès públic que ha suscitat per la seva singularitat”.

Es tracta d’un edifici singular, que té l’origen en el 1909, i que disposa d’una protecció especial com a comerç emblemàtic. Situat a tocar de la plaça de Sant Jaume, la subhasta de l’immoble va despertar les crítiques dels veïns i també del govern d’Ada Colau, que van demanar al president Quim Torra que fes marxa enrere.

És una finca urbana de cinc pisos, enclavada al bell mig del barri Gòtic: un immoble molt atractiu per als inversors que, a més d’un comerç singular, també té inquilins en règim de lloguer.

La subhasta, però, no s’ha descartat completament. La Generalitat ha encarregat informes a les conselleries de Cultura i Empresa per avaluar si la venda pot afectar algun interès comercial o cultural per a Barcelona. Un cop es tingui els resultats, es tornarà a valorar si és pertinent, o no, convocar una nova subhasta pública. Si finalment es descarta, s’obriria un nou escenari, que encara no està previst.

Pel que fa a la resta de lots, el calendari es manté: se subhastaran el 5 de juliol i s’ha fixat el 15 de juny com a termini màxim per presentar ofertes.

Des de Resistim al Gòtic consideren que la decisió de la Generalitat és un rentat de cara i reclamen que s’aturin totes les subhastes de manera que els immobles, 15 dels quals són a Barcelona, es puguin destinar a habitatge social. El president de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, Pep Roig, exigeix que es trobi la fórmula que asseguri la supervivència de comerços centenaris.