De ben segur que el tortell de Reis ha estat present a la majoria de dinars que aquest dijous han celebrat les famílies catalanes. De fet, el Gremi de Pastisseria preveu que se’n vengui un milió. Tot i que són xifres similars al 2019, la majoria d’establiments s’han hagut d’adaptar a les restriccions. Com que s’han prohibit les trobades de més de 10 persones hi ha menys comensals a la taula i moltes pastisseries han decidit fer tortells més petits.

Jordi Pallarès, de la pastisseria Pallarès, afirma que la pandèmia dificulta la previsió: “Preveus fer 2.000 tortells i ho tanquen tot i de mides grans has de passar a petites. Però després poden dir que ho obren tot i tornes a necessitar mides grans”. Has d’anar temptejant”. Tot i això, afirma que han venut més que l’any passat.

“El sector ha fet un esforç per mantenir els preus”

El coronavirus no és l’únic que dificulta la feina als pastissers. Elies Miró, president del Gremi, ha explicat que l’augment de preus de la matèria primera i de la llum pot repercutir al cost dels tortells, tot i que assegura que el sector ha fet un esforç perquè el consumidor no ho noti: “Els tortells hauran fet una pujada molt moderada, com a molt un 2 % o un 3 %”.

I tot i les restriccions i la pandèmia, el rei de la taula ha seguit sent el tortell de massapà. La majoria de clients reconeixen que prefereixen el més tradicional, tot i que, com cada any, n’hi ha que aposten pel de trufa o nata.