El coronavirus i el confinament provocat pel decret d’estat d’alarma han fet que la vida als carrers de Barcelona canviï de manera radical. Els mercats de pagès són, precisament, espais de venda directa als carrers i places de la ciutat on els pagesos venen els seus productes. Aquesta activitat comercial havia quedat interrompuda amb l’inici del confinament, però aquest cap de setmana, quatre mercats dels sis que hi ha a la ciutat han tornat a muntar les parades. Els primers a fer-ho han estat els del Fort Pienc, el Guinardó i la Nova Esquerra de l’Eixample, mentre que el Mercat de Pagès de la Sagrera, ubicat a la plaça de Masadas, ha recuperat l’activitat aquest diumenge 19 d’abril. Està previst, si les autoritats municipals ho permeten, que el cap de setmana següent també tornin les parades a Vallcarca i Sants.

Mercats amb protocol de seguretat

Els mercats reobren amb un protocol de seguretat on s’ha de respectar la distància de seguretat, utilitzar guants i incentivar el pagament amb targeta. En el cas del Mercat de Pagès de la Sagrera, ubicat a la plaça de Masadas, malgrat la pluja s’hi han acostat una cinquantena de veïns per comprar productes frescos de proximitat. L’organització ha duplicat la presència de voluntaris fins a un total de set per tal de garantir el bon funcionament del mercat. En aquest cas, també s’ha habilitat un punt de recollida de menjar i un altre de roba, que es destinarà al Gimnàs Social Sant Pau.

Rosa Batalla, membre de l’organització del Mercat de Pagès de la Sagrera, ha destacat la importància de recuperar l’activitat per tal de fer veure a la ciutadania que els pagesos continuen oferint els seus productes. Batalla també ha afirmat que “potser no hauríem d’haver interromput els mercats de pagès.” En aquest sentit, per a l’organitzadora és molt important que els veïns i veïnes vegin que es compleixen les mesures de seguretat. Batalla ha explicat que els mercats de pagès poden servir com a eina social per a totes aquelles persones que estan passant soles el confinament i que no poden parlar amb cap adult aquests dies.