El Mercat de la Vall d'Hebron, tal com el coneixem ara té data de caducitat. El primer trimestre de l'any vinent començara les obres que el reformaran de dalt a baix, i que permetrà NO només diposar de millors instal·lacions, sinó d'un mercat que tindrà funcions socials per al barri. JAUME COLLBONI, segon tinent d'alcalde "Cohesió del territori, espai públic compartit, i al final estran al servei justament de relligar, com farem aquí, barris que havien estat històricament dividits, tallats, segmentats, per la ronda de Dalt; i que a més a més, necessitaven d'equipaments, com serà aquest mercat." Tindrà cinc plantes: tres de soterrades dedicades a aparcament, magatzems i serveis de logística; una a nivell de carrer per a superfície comercial, i un nivell superior per a oficines. Les actuals parades es reubicaran, i s'ampliarà l'oferta de productes amb la instal·lació d'un supermercat. "Una de les novetats de la reforma del mercat de la Vall d'Hebron serà que el sostre estarà cobert per 1.400 metres quadrats d'hort urbà. Una iniciativa que convertirà aquest mercat en pioner a l'estat espanyol." Aquesta actuació arriba després d'alguns projectes fallits, i per resoldre una reivindicació històrica. "Hemos esperado muchos años, pero con la crisis todo se ha atrasado." "Feia molts anys que estàvem esperant això." "Ha costat però sembla que ja tira tot cap endavant i molt contents." "Portàvem temps que vèiem que tots els altres mercats s'estaven arreglant i aquest no." Aquests usuaris també disposaran d'instal·lacions més accessibles. S'ubicarà un ascensor al carrer de Trueba que salvarà el desnivell del terreny. Tot plegat, suposa una inversió de 10 milions d'euros.

El 2018 entrarà en funcionament el nou Mercat de la Vall d’Hebron, un cop hagin acabat les obres de reforma integral que començaran cap a la meitat de l’any vinent. Entre les noves millores, destaca la creació d’un hort urbà de 1.400 metres quadrats, que s’ubicarà a la coberta de l’edifici.

La reforma permetrà la creació de cinc plantes, de les quals tres seran soterrades per ubicar-hi un aparcament, magatzems, i espai per a la logística del mercat. Les altres dues les ocuparan les parades de menjar i queviures, un supermercat, i un altell per a oficines.

A l’exterior del recinte, la idea és urbanitzar els carrers propers, i col·locar un ascensor al carrer de Trueba, per millorar l’accessibilitat d’un espai que és costerut. En aquest sentit, la intenció és la d’aprofitar l’obra per connectar els barris de Sant Genís, la Vall d’Hebron i la Teixonera, i “que relligui el sector perquè actuï de centre neuràlgic”, segons ha reconegut el tinent d’alcalde Jaume Collboni. Els nous 11.300 metres quadrats de superfície serviran també per reordenar les actuals parades, passant de les 32 actuals, a les futures 25, una de les quals, a l’exterior.

Paradistes i usuaris del mercat asseguraven aquest dissabte “estar esperançats” amb el projecte de remodelació, alhora que recordaven que “era una reivindicació històrica del barri“. I és que molts recorden que “feia temps que es parlava de reformar-lo, però entre la crisi i els canvis de govern, tot havia quedat aturat”.

Ara, els usuaris consultats aplaudeixen la reforma prevista, i recalquen que “ja era hora que s’actués aquí”. Bona part dels comerciants reconeixien a BTV que “a l’actual oferta del mercat li falten parades de venda de pa, llegums i altres productes que els clients van a buscar a establiments aliens al mercat”. Un dels punts destacats del nou equipament serà, precisament, la instal·lació d’un supermercat que “atraurà més i nous clients que ara no tenim”, asseguren bona part dels paradistes.

El projecte acaba de sortir a licitació, està pressupostat en 10 milions d’euros, i tindrà una fesomia particular i “molt visible des de qualsevol punt de l’entorn”, segons els arquitectes responsables de l’obra.