El 27 de maig els paradistes del Mercat Dominical del Llibre es traslladaran definitivament a les noves marquesines que s’estan construint al voltant del Mercat de Sant Antoni. Recuperen així la ubicació d’abans de la reforma però, en comptes d’estar sota la mítica carpa de color verd, estaran sota unes estructures metàl·liques de disseny idèntic al de les parades dels encants, les que hi ha al tram del carrer de Tamarit. Unes instal·lacions que els del dominical coneixen molt bé perquè aquestes últimes setmanes, i mentre no s’acaben les seves, han estat utilitzant de forma provisional. Aquests dies han hagut de conviure amb la pluja i n’han notat les conseqüències. L’Ajuntament ha confirmat a betevé que els tècnics de manteniment estan treballant per resoldre les incidències puntuals i que es faran els ajustos necessaris. No es plantegen canviar les estructures perquè ja s’han fet servir en altres mercats, on se n’ha provat la funcionalitat.

El paradista a qui es va malmetre el gènere que tenia a la venda prefereix no parlar: “Quan es resolgui tot i sàpiga si em tornen el dineral que he perdut, potser parlaré”, diu. L’Ajuntament ha confirmat a betevé que ha obert un expedient informatiu per esclarir què va fallar. El sostre de les noves marquesines té unes plaques mòbils per facilitar el pas de la llum els dies que fa sol. En un dels darrers dies de pluja l’estructura no va funcionar correctament i les plaques es van obrir i van deixar caure un aiguat sobre els productes que el paradista tenia a la venda. El consistori assegura que, “com es fa sempre en aquests casos”, s’abonaran les pèrdues al botiguer afectat.

A banda d’aquest cas, diversos comerciants han alertat que tenen goteres. Un problema que també assenyalen els venedors dels encants, que són els que fan servir les marquesines del carrer de Tamarit els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes. Des de la direcció del mercat els van facilitar una cinta de color vermell per assenyalar els punts on tenen filtracions d’aigua. Segons fonts de l’Ajuntament els responsables de l’obra treballen per resoldre aquesta incidència i totes les que puguin anar sorgint.

El Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni estrenarà ubicació el 27 de maig

Els inconvenients sumen encara més nerviosisme a l’imminent trasllat dels paradistes a les noves parades. Les marquesines se situaran a tot el perímetre del mercat tret de les quatre cantonades, que han de quedar alliberades per convertir-se en places públiques. El trasllat es farà coincidint amb el dia de l’estrena: el 27 de maig. “A nosaltres ens hauria agradat provar-ho abans, però les pluges ho estan retardant tot”, explica Joan Mateu, president de l’Associació de Comerciants del Mercat Dominical. Mateu és molt crític amb el disseny de les marquesines i també amb les traves que han tingut per poder recuperar la ubicació d’abans de la reforma. “Es va obrir un procés participatiu per preguntar sobre el dominical, però a ningú no se li va ocórrer preguntar on havien d’anar les parades del fresc o els encants, a nosaltres ens tracten a puntades de peu”, es queixa.

Els venedors coincideixen a assenyalar que els vuit anys i mig d’obres s’han fet molt llargs. “No hem vist el disseny definitiu, no sabem on anirem, ens queixem d’una indefinició total”, diu l’Andreu, qui té parada de llibres des de fa més de 40 anys. “Sempre ens ha tocat estar en espera, primer et diuen un mes, després un altre, fins que al final t’hi acostumes”, explica la Teresa Batlle, venedora amb 37 anys de trajectòria a Sant Antoni. Els comerciants reclamen poder saber on s’ubicaran per poder anunciar-ho als clients.

Clients fidels com el Josep, que ve del Prat del Llobregat: “Com a mínim dos cops al mes vinc. Aquí, a la carpa d’Urgell, s’hi està bé però jo aniré on calgui. És clar que el mercat del llibre pertany a Sant Antoni i no es pot traslladar”. Tot i les queixes els paradistes coincideixen a dir que tenen moltes ganes de traslladar-se i confien que el canvi serà positiu després de molts anys d’incertesa.