El mercat de numismàtica i filatèlia torna a la plaça Reial. Ha estat un any difícil per als paradistes. Amb més de 130 anys d’història, n’han vist de tots els colors, però aquest darrer any han hagut de fer front als estralls de la pandèmia. Després de molts mesos d’inactivitat o amb paradistes esporàdics, aquest diumenge la plaça ha recuperat el color que la caracteritza amb una trentena de parades.

El mercat s’ha hagut de reinventar per adaptar-se a les mesures sanitàries. El recinte s’ha perimetrat amb un sentit únic de circulació i s’han posat dispensadors de gel hidroalcohòlic a totes les parades, que es diferencien pels colors dels faldons, que marquen el tipus de producte que s’hi ven: els verds són de numismàtica i s’hi han instal·lat 26. En canvi, els vermells són de filatèlia, dels quals hi ha 10.

Si ens endinsem en el mercat, hi trobem productes ben originals. Per exemple, en Joaquim Blanes té una parada de monedes, però també té altres records curiosos. Admet que “el més carismàtic són bitllets i monedes”, però també atén peticions d’alguns clients que busquen productes específics. Entre els més curiosos hi ha un àlbum ple de bitllets de transport de totes les èpoques.

Un altre dels paradistes de monedes és en Josep Mundet, que va començar a vendre’n a principis de segle amb l’arribada de l’euro. En té de tots els tipus i països, inclosos exemplars rars com ara monedes de Mònaco per les quals s’arriben a pagar milers d’euros. “En tinc des de l’època romana fins als euros d’avui en dia. De plata, coure, llautó, níquel…”, assegura.

Manca de paradistes nous

“El mercat ha evolucionat a menys”. Així de contundent és l’Antonio Rubio, un paradista que fa 50 anys que hi participa. Per la seva experiència, explica que “la gent es va jubilant”, però no arriben suficients entusiastes nous per mantenir el mateix nombre de parades. Assegura que abans hi havia una cinquantena de parades de segells i no estaven al centre de la plaça, sinó a la zona porticada. Ara, en canvi, només n’hi ha una desena.

En aquest sentit, creu que està passant el mateix amb els compradors: la majoria, explica, és gent gran que fa molts anys que fa col·leccions. Tot i això, també hi ha curiosos que s’hi apropen. L’altre perfil de comprador que permet que el mercat subsisteixi és el dels turistes que compren productes com a records de la ciutat.

El mercat seguirà present a la plaça Reial tots els diumenges entre les nou del matí i dos quarts de tres de la tarda.