
El Mercat de la Boqueria, el més antic de la ciutat, celebra 185 anys d’història aquest dimecres. Va ser el 19 de març del 1840 quan se’n va posar la primera pedra. La data no és causal, perquè abans se’l coneixia com a Mercat de Sant Josep, per la seva ubicació a la plaça del mateix nom i perquè va ocupar l’espai de l’antic convent de Sant Josep. Des de llavors, la Boqueria s’ha convertit en una icona de la ciutat i un dels millors mercats del món, una distinció que ha rebut en diverses ocasions —la darrera, el maig del 2024.
betevé dedica un especial a la Boqueria
betevé s’ha bolcat en l’efemèride amb un especial dedicat a la Boqueria, en què us proposem un recorregut per aquests 185 anys d’història. En aquest especial podreu descobrir l’abans i el després d’alguns racons del mercat, endinsar-vos en documents i fotografies que són autèntics tresors i descobrir l’origen i la tradició del mercat més antic de la ciutat.
Els pagesos, els primers venedors de la Boqueria
Per trobar els orígens de la Boqueria, però, cal anar molt més enrere, al segle XIII, quan pagesos de viles properes com Sarrià i les Corts es posaven a l’entorn de la Rambla a vendre els seus productes. El fet és que la ciutat anava creixent i també ho feien els paradistes que es concentraven a l’entorn del mercat actual.
El punt d’inflexió i l’inici de la Boqueria actual va ser el 25 de juliol del 1835, quan la bullanga de Sant Jaume, amb l’incendi de l’antic convent de Sant Josep, va donar l’oportunitat de convertir el solar en una plaça mercat on es van instal·lar els venedors. L’Ajuntament de llavors volia recuperar la plaça fortificada, una reivindicació que va coincidir amb la dels comerciants, que volien un lloc fix. Així va ser com el 19 de març del 1840 es va posar la primera pedra del mercat actual.

L’arc modernista i la remodelació del mercat
Uns anys més tard, el 1913, el mercat es va embellir amb l’arc modernista d’Antoni Falguera que es va instal·lar a l’entrada del Mercat des de la Rambla —i que es va restaurar el 2013— i un any més tard es va cobrir amb la teulada metàl·lica que encara es conserva actualment. Finalment, el 1985, el Mercat de la Boqueria es va remodelar.
De mercat medieval a icona de la ciutat
La història i evolució del Mercat de la Boqueria han anat lligades a la història de la ciutat. Ha estat testimoni de fets com la Guerra Civil, el pas de la torxa olímpica i també del boom de la gastronomia barcelonina i catalana. Dels tradicionals esmorzars de forquilla, que encara avui es poden trobar, el mercat ha anat evolucionant amb la demanda dels clients habituals però també dels turistes, perquè és també un punt de visita obligada per a aquells qui visiten Barcelona. Així, en aquest equipament conviuen més de 300 parades on es pot trobar de tot, des dels productes més exòtics fins als més casolans i de proximitat.
