Els majoristes de Mercabarna calculen que les vendes de productes frescos s’incrementaran un 2 % aquest Nadal, gràcies a l’estabilització dels preus. Aquest desembre preveuen distribuir 7.200 tones de productes del mar, un 85 % del qual serà fresc. S’encariran l’escamarlà, la gamba, el llagostí i la llagosta vermella. La pinya també baixa de preu mentre que el raïm serà més car.

Les previsions de Mercabarna són optimistes, calculen que les vendes de productes per Nadal creixeran un 2 %. Els productes del mar tindran protagonisme dins el cistell de la compra, ja que segons Mercabarna, el bon preu els farà més atractius per als compradors. Es calcula que es vendran 7.200 tones de peix i marisc, un 85 % serà fresc, i calculen que els preus seran similars als de fa un any. Els majoristes creuen que entre els productes més venuts hi haurà les ostres i les petxines variades. Podrien baixar de preu el besuc, l’orada, el lluç de palangre, el salmó i la cua de rap. Es mantindran estables el llenguado i la cua de rap, mentre que el calamar s’apujarà de preu. 

Pel que fa al marisc fresc, se’n vendran 1.500 tones. El  bou i la cabra de mar, així com el llamàntol, tindran un preu estable.  La cloïssa fina i l’ostra podrien abaratir-se. I s’encariran l’escamarlà, la gamba, el llagostí i la llagosta vermella. Només un 15 % del peix i marisc que es vendrà serà congelat i la previsió és que s’abarateixi un 9 %. 

La pinya i el raïm, reis de la taula

Segons Mercabarna, les principals fruites i verdures que consumirem aquest Nadal tindran preus assequibles. Esperen arribar a les 90.000 tones comercialitzades. Les fruites estrella seran la pinya de Costa Rica, el meló del Brasil i el raïm blanc, que serà més car que fa un any a causa de la menor producció per mal temps. També prenen protagonisme a la cistella nadalenca les fruites vermelles: nabius, gerds, groselles i mores.

La tendència emergent són les minihortalisses, que fins ara només es consumien a restaurants. Carbassons, pastanagues, cogombres, albergínies i pebrots minis arriben als domicilis tot i que costen quatre cops més que els de mida normal. També irrompen amb força a les taules nadalenques les patates violetes.