Els majoristes del fresc de Mercabarna han convidat la població a comprar als mercats per cuinar àpats especials per aquest Nadal. Confien que la davallada de la distribució causada per les restriccions als restaurants per la pandèmia del coronavirus es compensi, en part, per les compres per als àpats nadalencs que es facin a les llars. En total, s’espera distribuir 96.000 tones de producte fresc per aquestes festes.

El sector del peix, amb caigudes del 30 %

El sector del peix és el més afectat. De fet, des que va començar la pandèmia són els que han vist com queia un 30 % la distribució, i preveuen que la caiguda d’aquest Nadal respecte a l’anterior es mantingui. “El que més tocat ha quedat són els congelats que han caigut entre un 50 i un 60 %“, explica Àngel Máñez, del Gremi del Peix de Mercabarna.

Ara bé, anima a comprar el producte aconsellat pel peixater, “ja que els preus poden variar en els propers dies, depenent dels temporals i la pesca”. El peix que ha baixat més de preu és el salmó, seguit del lluç de palangre i la cua de rap. També els escamarlans i el llamàntol, mentre que les gambes i les ostres s’han apujat.

El raïm, la fruita que més encareix

La fruita que ja se sap que pujarà més de preu és el raïm. A causa d’una mala collita a Itàlia, augmentarà la demanda del raïm espanyol i passarà de costar entre 1,80 i dos euros, a entre 2,5 i i tres euros el quilo. Es preveu vendre’n prop de 500 tones durant la setmana de Cap d’Any.

Una aposta per l’aviram de qualitat

Des del Gremi d’Aviram, Josep Capdevila defensa que aquest any, per Nadal, a taula no pot faltar faisà, tudó, ànec, pollastre, polla díndia o pularda. “Estem en una època esplendorosa pel que fa la cria d’aviram a Catalunya, cada vegada es preparen aus més sanes i més bones. Aquest any hi ha hagut menys producció per la situació de la restauració, però la qualitat no ha parat de créixer”. Per això recomana per Nadal comprar aviram criat en llibertat i demanar al minorista que el prepari per posar ja al forn, o salpebrar-lo a casa mateix un dia abans.