Aquest magatzem mou cada dia 75.000 unitats de medicaments. Són les comandes de les prop de 700 farmàcies a què serveixen. Els impagaments del govern han obligat a canviar la gestió del sector. Si abans les farmàcies disposaven d'un estoc propi, ara la realitat fa que no puguin fer-hi front i necessitin les reserves dels majoristes. DAVID PÉREZ, director financer d'Alliance Healthcare Espanya "El nostre compromís tant amb la farmàcia com amb el pacient continua sent de donar el màxim servei possible, però ens han impactat les baixades dels preus i nosaltres movem el mateix nombre de caixes que movíem abans." A causa del deute les farmàcies han canviat la manera de proveir-se. Tot i que la quantitat total de productes farmacèutics que es venen és la mateixa fins fa poc una farmàcia tenia per norma rebre dos repartiments diaris. Ara necessiten medicaments quatre cops al dia i només en demanen una unitat cada vegada. MONTSERRAT AMORÓS, directora tècnica farmacèutica d'Alliance Healthecare Espanya "Menys productes, més vegades té un cost. La distribuïdora és solidària i en uns viatges guanyem i en d'altres perdem i això compensa. Però si cada vegada tenim més serveis, això té un cost." Gràcies a la distribució farmacèutica els medicaments poden arribar a les farmàcies en qüestió de poques hores, però si la situació financera no canvia, les pèrdues acabaran sent insostenibles per al sector.

Últimament és molt comú demanar un medicament a la farmàcia i que no el tinguin. L’han d’encarregar i, segurament, trigaran només unes hores en tenir-lo. Aquesta és la nova realitat dels establiments farmacèutics. Si abans disposaven d’un estoc propi, ara els problemes econòmics fa que no puguin fer-ne front i necessitin les reserves dels majoristes.

Segons David Pérez, director financer d’Alliance Healthcare, una de les distrubuïdores més importants de Catalunya, el nombre de caixes de medicaments que es mouen avui en dia és el mateix que el de fa uns pocs anys, però la manera que té la farmàcia de proveir-se ha canviat. Fins fa poc una farmàcia tenia per norma rebre dos repartiments diaris. Ara necessiten medicaments quatre cops al dia i en demanen una unitat cada vegada. Per això els costos logístics de l’empresa que distribueix són superiors. Però si la farmàcia no cobra, tampoc no pot pagar un augment del servei de distribució.

Les farmàcies catalanes no han cobrat encara els 118 milions d’euros de les receptes dispensades el mes d’octubre. De moment, els majoristes resisteixen la crisi, però, si la situació financera no canvia, les pèrdues seran insostenibles pel sector.