marisc nadal 2021 gamba

Aquest Nadal comprar peix i marisc fresc suposarà haver de pagar bastant més que el 2020. Els majoristes de Mercabarna han explicat aquest dilluns que la previsió és que s’encareixin entre un 3 % i un 18 %. Aquests són alguns dels productes on es notarà més l’increment:

  • Llamàntol canadenc (a causa de la pressió del mercat asiàtic).
  • Angules.
  • Gamba fresca.
  • Percebe gallec (l’any passat va baixar dràsticament de preu i ara recupera).
  • Salmó (el 2020 va disminuir el cost en un 30 %).

Tot i això, hi ha productes, com l’orada salvatge o el lluç de palangre nacional, que mantindran els preus i d’altres que s’apujaran, però de forma moderada, com les cloïsses, les escopinyes o el rap. El president del gremi majorista de Mercabarna de Peix i Marisc, Àngel Máñez, però, creu que per trobar els millors productes amb una bona relació qualitat-preu, cal anar a comprar “sense idees preconcebudes”.

Es recuperen els volums de distribució d’abans de la pandèmia

Aquest Nadal els majoristes de Mercabarna esperen recuperar els volums de distribució previs a la pandèmia i la previsió és que la xifra arribi a les 106.500 tones. Pel que fa al peix i el marisc, preveuen arribar a les 6.500 tones venudes (un 13 % més que el 2020) i, pel que fa a les fruites i hortalisses, calculen que s’assolirà la xifra de 100.000 tones (un 11 % que l’any passat).

Una de les previsions destacades és que la pinya tropical baixarà un 10 % i assolirà un dels costos més baixos dels darrers anys. Els fruits vermells (groselles, nabius, mores i gerds) continuaran sent un dels productes estrella a la taula aquest Nadal. De fet, durant la primera setmana de desembre ja se n’han comercialitzat un 20 % més respecte a les mateixes dates de l’any passat. Pel que fa als preus, es mantindran força estables, excepte la mora, que pujarà de preu.

Els responsables dels dos mercats (el de Fruita i Hortalisses i el de Peix i Marisc) afirmen que els majoristes no estan repercutint en cap cas l’increment de preus en subministrament i electricitat en els productes, i que “estan ajustant els marges comercials per afavorir-ne el consum”.

Els majoristes de Mercabarna han donat a conèixer aquestes xifres en un acte en el qual ha participat Carme Ruscalleda. Las xef ha presentat un ampli receptari de Nadal amb productes com les vieires, el lluç, les escopinyes o la pularda. El receptari es pot descarregar al web www.PerNadalBonaCuina.com.