Tot a punt per inciar la ruta. Tots estan interessats en el consum responsable i volen conèixer de primera mà els establiments. LAIA CASENELLES "És una oportunitat per conèixer els comerços de comer just i poder col·laobrar d'una manera encara que sigui visitant i itentar integrar en el comerç diari." Les botigues es poden trobar en aquest mapa col·laboratiu, on tothom pot ajudar a visibilitzar punts de consum responsable de la ciutat, en tres àmbits: roba, alimentació i banca. Ja n'hi ha una setentena. ANA FERNÁNDEZ coordinadora projecte PAM a PAM "Nosaltres recollim totes les propostes, hem elaborat un questionari amb 15 criteris d'economia social i solidaria i avaluen el producte, i l'impacte en l'entorn... consum energètic... " La Gabriela té molt clar quins criteris ha de seguir a l'hora de comprar. GABRIELA TABOAS "Si no queremos favorecer por ejemplo la explotacion en Asia, que sabemos que grandes cadenas fabrican en determiniadas conidiciones, pues escoger otras que favorecen el trabajo de artesanos, diseñadores locales, es interesante sobre todo en estas epocas." METTE AAGAARD JAKOBSEN, propietàira de Home on Earth "Los productos que hay aqui son artesanales y yo siempre trabajo directament con la gente en los paises donde hay materiales sostenibles, bambu, coco... Es muy importante las condiciones de la gente." Amb aquesta ruta es vol demostrar que és possible fer a Barcelona un consum més responsable, més proper i amb valors.

Ceres Natural és una botiga de productes ecològics de la ronda de Sant Pau i la primera parada de la ruta del consum responsable que ha organitzat el Setem per donar a conèixer el seu darrer producte: Pam a Pam. Es tracta d’una mapa virtual i col·laboratiu que mostra les botigues de comerç just, proper i amb valors que hi ha a la ciutat “per transformar el món a partir del cistell d’anar a comprar.” Actualment disposa d’una setantena d’establiments dels àmbits de la banca, la roba i l’alimentació i arrenca en plena campanya de Nadal, “l’època consumista per excel·lència”, segons denuncia Ana Fernández, la coordinadora de la iniciativa.

El mapa permet cercar les iniciatives de consum responsable de diferents maneres, ja sigui per districte o per sectors, per tal de pontenciar un model de consum i producció que prioritzi les persones i l’entorn i que escapi “de la lògica capitalista del màxim benefici econòmic”. Per això, busca la col·laboració de tots els ciutadans que poden proposar establiments, els quals, després, els coordinadors seleccionen basant-se en una quinzena de criteris, per certificar que és possible fer a Barcelona un consum més responsable.