Uns 150 metges d’atenció primària han tallat la Gran Via aquest dimarts al matí, just al davant de la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS). La concentració és el primer dels actes de protesta de la vaga de quatre dies convocada per Metges de Catalunya per reclamar millores salarials i laborals pels facultatius.

Segons el sindicat, el seguiment de la vaga és del 60 %, una xifra molt diferent a la que ha donat l’ICS, que l’ha situat en el 19,7 % al conjunt de Catalunya en el torn de matí. En concret, a Barcelona ciutat, les dades de l’ICS apunten a un seguiment del 24,5 %, amb un total de 136 professionals exercint el dret a vaga.

Els convocants denuncien que l’ICS no vol seure a negociar i critiquen que no s’estigui complint l’acord al qual van arribar el 2018. Des del desembre de fa dos anys, l’ICS ha contractat 500 metges. També qüestionen l’actitud dels altres sindicats als que acusen de ser “còmplices” de l’administració per no sumar-se a l’aturada.

Els metges reclamen millores a l’atenció primària per poder fer front a l’increment de la pressió assistencial, derivada de l’augment de casos de coronavirus. Només a Barcelona, els positius de coronavirus s’han disparat un 40 % en una setmana.

Els manifestants, amb bates blanques, han ensenyat pancartes amb el lema de la vaga: “Prou! Salvem la primària. Solucions ja!”. En aquesta vaga estan cridats a mobilitzar-se 5.900 professionals, entre metges de família, pediatres, ginecòlegs, odontòlegs i radiòlegs del primer nivell assistencial.

Cartell Vaga Metges atenció primària

Des de l’Institut Català de la Salut (ICS) han tornat a criticar el moment que han escollit els metges per fer vaga.