Que els últims anys llogar un pis a Barcelona sigui cada cop més car xoca de ple amb la mala salut dels habitatges de lloguer a la ciutat. Segons un estudi de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), fins al 85,4 % de llars que es lloguen tenen una deficiència o més: mal aïllament, humitat, necessitat de reformes, plagues o falta d’espai. La majoria conviuen amb més d’una problemàtica, perquè gairebé un 60 % ─el 59,1 %─ tenen almenys tres defectes.

Les deficiències més habituals amb què es topen els arrendataris són el mal aïllament tèrmic (54,8 %) i l’acústic (45,7 %). Els segueixen la necessitat de reformes perquè el pis és antic (41,7 %) i la falta d’una instal·lació de calefacció adequada (38,9 %). A més, prop del 30 % dels enquestats en la recerca afirmen tenir humitat, floridura o filtracions d’aigua en parets i sostres i finestres o portes en mal estat. També crida l’atenció que gairebé dos de cada 10 asseguren que tenen plagues (de corcs o paneroles, per exemple) i una instal·lació elèctrica defectuosa.

L’estudi de l’IDRA, titulat “Generació llogatera: la gran esquerda social. Enquesta sobre les condicions de vida a Barcelona (2018-2022)”, analitza l’impacte del problema de l’habitatge a partir d’enquestes a inquilins majors de 16 anys. Els resultats preliminars de la recerca, elaborada amb l’OHB i un consorci internacional d’universitats, s’han fet públics aquest dimecres, coincidint amb la presentació del nou institut. Dels 1.023 casos examinats se’n desprenen altres conclusions.

Els llogaters de Barcelona no són tan joves

Segons les dades recollides, la població que viu de lloguer a la ciutat ha crescut els últims anys i ara arriba al 40,1 %. Contràriament al que es podria pensar, els llogaters a Barcelona no són tan joves i els qui més arrenden tenen entre 35 i 50 anys. Pel que fa al tipus de contracte, el que més predomina és el del lloguer per anys (79,8 %), amb un percentatge molt més alt que el d’altres fórmules com el lloguer social (2,8 %) o el de temporada (2,2 %). De contractes de renda antiga n’hi ha només prop d’un 6 %.

Set de cada 10 inquilins no esperen heretar un pis

La gran majoria d’inquilins a la capital catalana lloguen el pis sencer però pràcticament un de cada cinc viuen en habitacions o habitatges compartits. L’estudi de l’IDRA esclareix qui espera heretar un pis, que són només el 30 % dels enquestats i, per tant, set de cada 10 no n’espera cap. La inestabilitat residencial és també un tret del mercat de lloguer barceloní: el 70,5 % de les llars han canviat de residència un o més cops els darrers cinc anys, i quatre de cada 10 mudances són per força; és a dir, per augments de preu, fi de contracte o assetjament immobiliari.

Quan puja més el preu del lloguer?

Un altre fenomen que destaca la recerca és que en més del 70 % de contractes que se signen hi intervé una agència immobiliària i, alhora, són els casos en què es detecten més augments del preu. Qui també tendeix a fer més pujades són els grans tenidors. A la meitat de llogaters que resideixen en blocs de propietat vertical (d’un sol propietari) els han incrementat el preu el darrer quinquenni. En canvi, en el cas d’edificis de propietat horitzontal (de diversos propietaris), els arrendataris que han assumit pujades són el 34,1 %.