La majoria de botigues de la ciutat han tancat aquest dijous, festiu, coincidint amb el Dia de la Hispanitat. Les grans cadenes comercials i gairebé tots els petits establiments han abaixat la persiana. Tot i això, i com és habitual en dies festius, molts bars i restaurants han obert, sobretot aquells que s’ubiquen al centre de Barcelona.

Alguns establiments d’altres municipis catalans han decidit treballar com si fos un dia feiner qualsevol. Per exemple, la meitat dels comerços d’Olot han obert, aprofitant que tenien un permís especial de l’Ajuntament per obrir aquest dia. A altres indrets, com Banyoles, els establiments no podien obrir perquè el 12 d’octubre no estava inclòs en el calendari de festius, però finalment un 30 % de les botigues del centre han aixecat la persiana.

Són diversos els motius pels quals alguns comerciants han treballat aquest dijous. Alguns ho han fet com a manera de protesta per la situació política que es viu a Catalunya després del referèndum; d’altres, perquè consideren que no hi ha res a celebrar. Diversos establiments han decidit obrir per aprofitar la jornada i obtenir uns ingressos econòmics i, per últim, hi ha qui ho ha fet per compensar l’aturada general del 3 d’octubre a Catalunya.