Les cues han estat una constant durant tota la jornada. N'hi ha que creuen que els darrers dècims que es compren són els que surten, però això també té un risc... "1, 9, 4, mecachis en la mar salada" "El número de la loteria que agafem sempre no en queda, l'hem cagat i si toca..." "M'he dit, provaré a veure si els hi queda... m'ho han demanat i no hi és" Molts persegueixen un número en concret o bé una terminació. "Me gusta el 4 i 6 y espero que salga." "Mi amigo quería el 46 y yo el 39, 46 porque es el número de Valentino Rossi, pero yo le dije que el 39 porque es la edad que cumple el próximo año". "He soñado el número terminación 11. ¿Ese va a tocar, es el bueno?, posiblemente porque lo he soñado." Alguns vénen de lluny per comprar-lo... "Veieu això? Els he comprat a Barcelona perquè vinc a la ciutat dos cops l'any. Estimo aquesta ciutat, el meu fill viu aquí amb la seva dona que és del Perú, jo sóc holandès i visc al Carib." Sigui quin sigui el número tothom té el mateig desig... "Creo en mi número, ojala que nos de suerte, llevamos cuatro años de crisis." "La il·lusió no s'ha de perdre mai, per tant si podem venir demà aquí a celebrar alguna coseta..." "Senyor, senyor, senyor..." Això sí, si toca cal tenir el dècim... L'any passat Barcelona va sortir força ben parada i la loteria de Nadal va deixar 5.840.000 euros. Demà sabrem si la sort torna a somriure a la ciutat.

Moltes administracions de loteria han endarrerit aquest diumenge l’hora de tancar per tal de poder satisfer la demanda de clients que, fins a l’últim moment, volen comprar dècims de la rifa d’aquest dilluns. De fet, per Internet, es pot comprar loteria fins pocs minuts abans que comenci el sorteig a les 9 del matí. A través d’Internet, no es venen dècims sinó comprovants de la compra. Un cop pagat, el comprador rep un correu electrònic certificat per la FNMT que, donat el cas, serveix com a comprovant. Té la mateixa validesa que dècim físic i, en anar a cobrar el premi, és convenient dur-lo imprès.

La novetat d’aquest any és que Loteries i Apostes de l’Estat (LAE) permetrà cobrar ja el mateix dia els premis del sorteig de Nadal, a partir de les 18 hores. Fins ara es començaven a repartir l’endemà, però “cal treure profit de les noves tecnologies, que avui ens permeten estar en disposició de començar a pagar el mateix dia”, diu la presidenta de LAE, Inmaculada García. “En plena campanya de Nadal, tots tenim despeses i, per aquesta raó, hem intentat donar aquest servei”, ha indicat. Si el premi és inferior a 3.000 euros, es pot cobrar en qualsevol administració de loteria i, si és superior, cal acudir a una delegació de LAE o una entitat bancària concertada. Convé recordar que, des de l’any passat, Hisenda es queda amb el 20% de tots els premis superiors a 2.500 euros.

Els dos o tres dècims de cada barceloní

Les administracions de loteries de la ciutat informen que s’ha aturat la davallada de vendes de loteria de Nadal dels darrers anys. Fins a última hora d’aquest diumenge, s’han repetit les tradicionals cues a la del Gato Negro, al carrer de Pelai, i han crescut sobretot les vendes a la xarxa. A la Valdés, a la Rambla, també han crescut lleugerament les vendes. Pedro Fortuño, de l’administració de la plaça d’Urquinaona, ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies que les vendes van “una mica millor que l’any passat, com si l’economia s’hagués mogut una mica”. Però tampoc no ho assegura, perquè es podria deure al fet que l’any passat van vendre part de dos cinquens premis. Josep Maria Lillo, de l’administració de la rambla del Poblenou, ha venut per finestreta pràcticament la mateixa loteria de Nadal que l’any passat, però ha guanyat un 1,5% de vendes amb la posada en marxa d’un portal per Internet.

Barcelona està una mica per sota de la mitjana catalana i més encara de la del conjunt d’Espanya pel que fa a la venda de loteria de Nadal. L’any passat, cada barceloní s’hi va gastar de mitjana 45,08 euros, un 7,8% menys que l’any anterior. Enguany, les administracions de loteria de la província han consignat un total de 307,5 milions d’euros en dècims (o sigui, 55,5 euros per persona), però no els vendran pas tots. Com que la venda continua en marxa per Internet fins a l’últim moment, no serà fins aquest dilluns que puguem conèixer xifres concretes de vendes de la loteria de Nadal d’aquest any. A tot Catalunya s’han consignat 57,4 euros per persona i al conjunt d’Espanya, 61,6 (1,6 milions menys que l’any passat). La davallada equival a dos euros menys per habitant a tot l’estat. La mitjana de la província de Lleida, 138 euros, queda esbiaixada per l’efecte de La Bruixa d’Or, la famosa administració de loteries de Sort, que un any més ha venut, sobretot a través de la xarxa, més del 18% de la loteria d’aquest sorteig. Segons les seves dades, l’administració pallaresa ha incrementat enguany les seves vendes un 5% fins a superar els 40 milions d’euros.

2.240 milions d’euros en premis

La grossa de Nadal està dotada amb 400.000 euros al dècim, el segon premi amb 125.000 i el tercer, amb 50.000. A més, hi ha dos quarts premis de 20.000 euros i vuit cinquens de 6.000 euros al dècim.

En total, enguany s’han emès 160 sèries de 100.000 bitllets cadascuna, una emissió que puja a 3.200 milions d’euros, dels quals el 70% es destina a premis (2.240 milions d’euros). Són les mateixes xifres de l’any passat, quan la dotació en premis es va reduir 280 milions. Abans s’emetien 180 sèries i entre els anys 2008 i 2010 se’n van arribar a emetre 195, més que mai al llarg dels 200 anys d’història del sorteig de Nadal. La grossa ha caigut 40 vegades a la ciutat de Barcelona, des que ho va fer per primer cop el 1817 fins a l’última, l’any passat, quan una administració del barri del Poblenou va vendre una sèrie del primer premi. Fa 20 anys, la grossa es va vendre íntegrament en una administració de la travessera de Dalt i els milions es van distribuir a través de participacions per quatre mercats de la ciutat, entre els quals hi havia el de Lesseps, on també en va caure una part el 1983 i el 2011. Madrid és la província espanyola on més vegades ha tocat la grossa, 77, seguida de Barcelona: 47.

Demanda de números acabats en 14

A la rifa de Nadal, cada any hi ha números emblemàtics que la gent demana de forma especial. Segons el portal de venda Ventura24.es, enguany un dels preferits arreu d’Espanya ha estat el 20114. El motiu és la data de la mort de la duquessa d’Alba, que també va coincidir amb el dia de la mort de Francisco Franco i de José Antonio Primo de Rivera. Com que el número 20.11.14 no existeix, la majoria s’han decantat per aquest 20114. També ha tingut força demanda el 21114, corresponent a la data de l’endemà, perquè va ser el dia que Isabel Pantoja va ingressar a la presó.

Però al bitlletaire de la plaça d’Urquinaona aquest any li han demanat molt el 41014, un capicua per al qual no troba cap explicació, més enllà de la data del 4 d’octubre d’aquest any. “Però hi ha alguna cosa més al darrere que no sé, se m’escapa”, reconeix intrigat Pedro Fortuño.

El cert és que, durant els últims 20 anys, set han resultat premiats amb la grossa números compresos entre el 40000 i el 49999. El quatre ha estat la desena de miler més afortunada.

L’enigma més preuat és quins seran els números agraciats aquest dilluns amb la grossa i la resta de premis del Sorteig Extraordinari de Nadal de la Loteria Nacional. Tot plegat es començarà a resoldre a les 9 del matí al Teatro Real de Madrid, on els nens de la Residència Internat de San Ildefonso començaran a repetir la cantarella de cada 22 de desembre. Ho podreu veure en directe a www.btvnoticies.cat, on també anirem informant d’on toquen els premis grans, sobretot si és a Barcelona.