El tancament preventiu de locals xinesos és una pràctica cada vegada més estesa a Barcelona. Ho han fet els comerciants del Fort Pienc i Sant Andreu i ja es pot veure també de manera clara al barri de Sants. En aquests negocis els propietaris opten per penjar un cartell de “tancat per vacances” i d’aquesta manera assegurar-se que ningú no es pot contagiar pel coronavirus dins dels seus locals.

Els veïns, estranyats

És una decisió que ha agafat per sorpresa altres comerciants de la zona i també els veïns del barri. Molts creuen que encara és “massa d’hora” per tancar els negocis i tenen por que tot plegat pugui causar una alarma innecessària. Com a conseqüència del tancament, els veïns han hagut de canviar els hàbits i, per exemple, anar a buscar un bar diferent de l’habitual per poder fer el cafè.

És el cas de la Maria i l’Alexia, que s’han traslladat fins a la plaça d’Osca perquè el seu bar de referència també es troba tancat per vacances. La Maria assegura que “ens estan traient els nostres espais d’oci i de descans en comptes d’oferir una informació acurada”.

Una pràctica generalitzada

Gairebé tot els barris de la ciutat estan afectats per aquest tancament forçós dels negocis xinesos. Els locals anuncien que tornaran a l’activitat a finals de març o principis d’abril, quan possiblement ja haurà passat la pitjor part de la infecció.

Els pocs treballadors que hem trobat asseguren que aprofitaran els dies de vacances per preparar el seu confinament, en previsió que la situació pugui empitjorar.

El Consulat xinès assegura que no en té dades però afirma que els comerciants xinesos que tanquen ho fan “en gran part per vacances, la manca de clients i també per prevenció”.