El preu dels lloguers han tornat pujar a Barcelona el segon trimestre del 2022. Fins al punt que si es comparen les dades amb les del mateix període de l’any passat, s’han encarit un 10,3 %, segons dades de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. L’increment està 1,2 punts per sobre de la inflació, disparada en els darrers mesos. Això situa el preu mitjà de les rendes en 996 €. Per districtes, Ciutat Vella és on més s’han encarit els preus, un 15 %, de manera que la mitjana és de 966 €.

Al darrere de Ciutat Vella, se situen Sant Martí, amb una pujada del 13,2 % i lloguers de 968, i Sants-Montjuïc, amb un increment del 12 %. A l’altra banda de la balança, Sant Andreu és on han pujat menys, un 4,8 %. També es queden per sota del 10 % Nou Barris (4,9 %), Horta-Guinardó (5,4 %) i les Corts (9,8 %).

Sarrià – Sant Gervasi, el districte més car

Si ho mirem en xifres absolutes, Sarrià – Sant Gervasi és el districte on l’habitatge de lloguer resulta més car, amb 1.362 € de mitjana. A les Corts, se’n paguen 1.133 i, a l’Eixample, el tercer districte més car, 1.103. Són els tres que se situen per damunt dels 1.000 € de mitjana. En canvi, Nou Barris i Sant Andreu són els únics que es mantenen per sota dels 800 €, amb 714 € i 794 € respectivament.

El preu del lloguer a la ciutat va augmentar ininterrompudament des del 2014, quan se situava als 681 €, fins just abans de la pandèmia, el 2019. Aleshores, els preus van arribar als 978 € i van iniciar un descens coincidint amb l’esclat de la covid. La baixada es va mantenir tant el 2020 com el 2021 i s’ha trencat aquest 2022. Les dades d’enguany, però, encara són provisionals perquè corresponen només als primers sis mesos de l’any.

Els preus també pugen a Catalunya

Al conjunt de Catalunya, també s’ha encarit el preu de l’habitatge, tot i que no tant. En aquest cas, l’augment ha estat del 6,6 % i la renda mitjana se situa en els 760 €. Això deixa el creixement de preus per sota de la inflació trimestral, que ha estat del 9,1 %.

Baixen el nombre de contractes

Pel que fa a contractes, se n’han signat 23.670 al conjunt de Barcelona, que representen un 17 % menys que el segon trimestre del 2021. La xifra també es queda per sota del nombre de contractes de lloguer que se signaven abans de la pandèmia, el 2019 (-6,4 %).

Per districtes, on s’han formalitzat més contractes és a l’Eixample, amb 5.034. Això vol dir que hi ha més gent que va a viure de lloguer en aquesta part de la ciutat. En segon lloc trobem Sant Martí, amb 2.669, mentre que, en canvi, a les Corts és on s’han fet menys signatures, 1.006 en un trimestre.

El Sindicat de Llogateres exigeix un decret urgent per regular els preus

Des del Sindicat de Llogateres han reiterat la petició al Govern espanyol perquè reguli “de forma urgent” els preus dels lloguers. Un dels portaveus, Enric Aragonès ha assegurat que l’increment “era d’esperar”. Denuncia que molts propietaris, especialment els grans tenidors, estaven esperant el moment per pujar preus, un cop el TC va derogar la llei catalana. Assegura que aquests increments han estat “una allau” i per això demana a l’executiu que posi un topall.