Des de l'estiu del 2011 el Mercat Dominical del Llibre es desplega cada diumenge sota aquesta carpa. Els comerciants es van traslladar durant la reforma de l'edifici històric del mercat i ja fa gairebé sis anys que són en aquesta ubicació provisional. El final de les obres s'acosta, i es preveu que a l'octubre reobri Sant Antoni. Serà aleshores quan els més de 90 llibreters que formen aquest mercat, s'instal·laran de nou al voltant del recinte. El projecte actual preveu habilitar quatre marquesines al perímetre de Sant Antoni que formaran un anell. N'hi haurà tres de fixes al carrers de Tamarit, Comte Borrell i Manso, i una de mòbil al del Comte d'Urgell. I aquesta és la que genera oposició per part dels paradistes. Estan satisfets amb tornar a l'entorn de l'edifici restaurat, però volen que totes les estructures que aixopluguin les parades siguin fixes. JOAN MATEU, president Associació Professional Mercat Llibre Dominical "La marquesina és el nostre aparador, és l'aparador del mercat. La gent que passa entre setmana veu la marquesina i se'n recorda del dominical. S'han gastat molt calers per refer el mercat i a nosaltres ens volen posar en quatre xapes i una tenda de campanya, o no sabem exactament què." En canvi, des de la plataforma Fem Sant Antoni, els veïns veuen amb bons ulls el disseny actual. XAVIER CABALLER, portaveu de Fem Sant Antoni "Nosaltres seriem més partidaris de que haguessis estat totes efímeres, però, si han de ser fixes, ens sembla bé que tres ho siguin i una no." El govern municipal argumenta que el fet que en aquest carrer la marquesina no sigui fixa obeeix a una petició d'Urbanisme perquè es pugui veure l'edifici restaurat sense cap impediment ni barrera visual. Tot i que els arquitectes del projecte estan treballant en una solució mixta que dóni resposta a les queixes dels paradistes.

La rehabilitació del Mercat de Sant Antoni estarà enllestida, segons les previsions, a finals d’aquest any. Serà aleshores quan els més de 90 llibreters que aglutina el mercat dominical de llibres, còmics i cromos, es traslladaran als voltants del recinte, després de sis anys ubicats en una carpa provisional.

La previsió és habilitar quatre marquesines al perímetre del mercat que formaran un anell. N’hi haurà tres de fixes al carrer de Comte Borrell, Tamarit i Manso, i una de mòbil al del Comte d’Urgell. Que aquesta última es pugui desmuntar és una demanda d’Urbanisme del consistori, que vol aprofitar que el carrer és més ample perquè l’edifici rehabilitat es pugui veure sense cap impediment. La decisió no agrada a l’Associació Professional del Mercat del Llibre Dominical, que reclama marquesines permanents als quatre carrers. El motiu, segons el president de l’associació, Joan Mateu, és que aquestes estructures són un aparador per als llibreters. Mentrestant, des de l’Ajuntament asseguren que treballen per arribar a una solució mixta.

Un altre punt de vista és el dels veïns, agrupats en la plataforma Fem Sant Antoni, que volen recuperar el màxim d’espai possible per a l’ús ciutadà. Per això, ells eren partidaris que totes les estructures fossin efímeres. Tot i que segons el portaveu de l’entitat, Xavier Caballer, la proposta que fa el consistori ja els sembla bé, “si les marquesines han de ser fixes, millor que almenys una no ho sigui”.

Més de 80 anys d’història

El Mercat Dominical de Sant Antoni es va inaugurar el 1936 i es considera l’hereu de l’antiga Fira de Bellcaire. Alguns apunten que se celebrava a la rodalia del port, mentre que d’altres la situen on és ara el Mercat de Sant Antoni. Cada diumenge al matí, entre les 8.30 h i 14.30 h, més de 90 llibreters munten les parades i venen llibres, còmics i cromos de segona mà. Una cita consagrada que durant els últims anys s’ha ubicat al carrer de Comte d’Urgell a causa de les obres del Mercat de Sant Antoni.