El govern diu que vol fer un canvi de rumb en la política fiscal de l'Ajuntament. Per això ha plantejat noves subvencions en l'impost de béns immobles amb unes ajudes del 50 % per a famílies amb pocs ingressos. (POSTPO) Amb les ordenances fiscals, l'IBI es va congelar a gairebé tots els habitatges, i es va apujar només a un 2 % dels pisos, els de més valor cadastral. El que es recaptarà de més amb aquest augment, uns 3,5 milions, es volen finançar aquestes noves ajudes per subvencionar la meitat del rebut a unes 20.000 famílies, amb un import màxim de 175 euros. Per això s'han previst uns barems i, per exemple, una família de quatre membres amb uns ingressos inferiors a 20.000 euros l'any podrà rebre l'ajut. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Aquest govern no vol una Barcelona dual, no vol una Barcelona que sigui desigual, per això volem una política fiscal redistributiva, perquè és una de les eines que tenim a les nostres mans per revertir aquesta desigualtat." A banda, es vol bonificar l'IBI als comerços emblemàtics, a indústries culturals i a empreses que generin llocs de treball indefinits. També es preveuen ajudes en impostos i taxes municipals per a nous emprenedors durant el primer any d'activitat. MARC GARCIA "Per aplicar aquestes mesures caldrà que s'aprovi a finals de mes la modificació pressupostària que el govern està negociant amb els partits d'esquerres. De fet, bona part d'aquestes propostes les han plantejat ja aquests mateixos grups, fet que per l'executiu pot facilitar l'acord. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia."

En total es destinaran 3,5 milions d’euros a finançar aquesta nova subvenció. Els diners provenen de l’increment de l’IBI ja aprovat a les ordenances fiscals per als pisos amb un valor cadastral superior als 300.000 euros, un 2 % del total. “Aquest govern no vol una Barcelona dual, per això volem una política fiscal redistributiva”, ha afirmat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha afegit que mesures com aquesta són “l’eina per revertir les desigualtats”.

El consistori ha establert uns barems econòmics per determinar qui pot accedir als ajuts. En el cas d’una persona sola, el llindar màxim d’ingressos bruts anuals per rebre la subvenció de l’IBI és de 9.080,40 €. En famílies de dos membres, el topall se situa en 11.804,50 €, en les de tres, en els 15.345,90 €, en les de quatre membres, en els 19.949,60 €, i en les de cinc o més membres, en els 25.934,50 €. En el cas que un o més membres tingui un grau de discapacitat superior al 33 %, s’aplicarà un tram superior. Es preveu que es puguin beneficiar les famílies perceptores de pensions no contributives, subsidis d’atur, renda activa d’inserció, PIRMI o que hagin esgotat totes les prestacions.

A banda d’aquesta mesura, Pisarello ha anunciat altres subvencions de l’IBI. En destaca la subvenció de l’IBI per a comerços emblemàtics (entre el 25 i el 95 %), la subvenció per a empreses culturals (de fins al 95 %), les que generin llocs de treball indefinits (ajut del 20 %), i les que s’adhereixin al programa Reempresa (ajut per un any de l’IBI). A més, es preveuen bonificacions fiscals a nous emprenedors i ajudes per finançar la taxa d’homologació de plans d’autoprotecció civil per a entitats o activitats no lucratives.

Bona part d’aquestes mesures les han proposat els partits d’esquerres, amb qui el govern està negociant la modificació pressupostària, expedient que s’ha d’aprovar definitivament a finals d’abril i del qual en depen que siguin una realitat o no. Pisarello ha explicat que el fet d’incorporar-les a la modificació pressupostària “hauria de facilitar l’acord amb el front ampli d’esquerres”, però ha afegit que les veu com a “mesures de ciutat” que podrien rebre el suport d’altres partits.