Són dues botigues centenàries que es reparteixen la façana del Palau Castell de Ponç, però per poc temps. La filatèlia numismàtica Monge es traslladarà l'1 de setembre a un entresol situat en aquest mateix carrer. L'Aurelià, tercera generació dirigint aquest negoci, deixarà aquest local amb la façana i el mobiliari modernistes, amb 110 anys d'antiguitat, intactes. Un patrimoni que l'Associació d'Establiments Emblemàtics de Barcelona vol preservar tal com s'ha conservat fins ara. I en vol tenir garanties, perquè la immobiliària propietària del conjunt de l'edifici té previst reformar-lo. Per això l'advocat de l'entitat ha presentat dos escrits a l'Ajuntament i ara ha passat a la via judicial. JOSEP CRUANYES, advocat "Aquesta setmana s'ha interposat un recurs contenciós administratiu demanant al jutge que obligui a l'Ajuntament a complir la llei. La llei de patrimoni diu que quan es demana un expedient de protecció de patrimoni i hi ha els elements més o menys objectius que allò té algun valor l'administració ho ha de fer." Tant la filatelia com la xocolateria Fargas són dins una llista de 389 comerços singulars que tenen una moratòria d'un any en la llicència d'obres. Un temps en què el consistori ha de fer una normativa que no les deixi indefenses per una pujada de lloguer o la venda de l'immoble. Des de l'associació de comerços emblemàtics consideren que aquesta protecció és insuficient perquè també cal tenir en compte el valor patrimonial i en el cas de la xocolateria, l'activitat. La immobiliària s'ha compromès a traslladar la façana i l'interior de la filatèlia convertint-la en decoració d'una porteria propera. Però l'associació vol que aquest patrimoni no és mogui d'on és. JOSEP MARIA ROIG, secretari de l'Associació d'Establiments Emblemàtics de Barcelona "Treuran els quatre elements que es puguim desenganxar i els clavaran a la paret com puguin. Això és una destrossa total de l'única botiga modernista conservada al 100% que hi ha a Barcelona." Per la seva banda, el govern municipal insisteix que s'està treballant per preservar al màxim el patrimoni, i que aten cas per cas els recursos que els comerços presenten. Si algú opta per la via judicial, l'Ajuntament també diu que té ple respecte a la resolució que en faci el tribunal.

La Xocolateria Fargas i la Filatelia Monge comparteixen la façana del Palau Castell de Pons, un edifici històric del carrer del Pi. Els dos comerços formen part de la llista de 389 comerços emblemàtics que tenen una moratòria d’un any en la llicència d’obres. L’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona, però, considera que aquesta protecció és insuficient i demana una protecció integral que tingui en compte el valor patrimonial i també l’activitat que s’hi desenvolupa.

La Filatèlia Numismàtica Monge ha conservat la façana i l’interior modernistes intactes. Ara la botiga es trasllada a un nou local en el mateix carrer dels Boters i l’Assocació d’Establiments Emblemàtics vol garanties que aquest patrimoni es conservarà. L’advocat de l’entitat ha fet arribar dos escrits a l’Ajuntament i aquesta setmana han passat a la via judicial.

Per la seva banda, el consistori afirma que s’està treballant per preservar al màxim el patrimoni i, si és possible, l’activitat. Amb aquest objectiu s’ha fet la suspensió de llicències per redactar el Pla Específic per a la Protecció i Promoció dels Establiments Emblemàtics.