JOAN PERE JOVÉ, president de l'Associació de Veïns i Amfitrions "El tema no és si se'ns exigeix o no massa, la base de la regulació és amb el que no estem d'acord perquè aquest decret parla d'hotels, albergs, campings que són professionals de l'allotjament i nosaltres no ho som. Som persones de barcelona que tenim una habitació buida i aprofitem per treure'n un rendiment." MARIAN MURÓ, directora general de Turisme de la Generalitat "Volem ser un exemple com a destinació, i això no és només que tinguis rècord de turisme sinó també d'ordenació, transparència i en definitiva lluita contra aquesta economia submergida."

Amb pancartes en què es podien llegir missatges com “comparteixo casa meva” o “no som un negoci”, l’Associació de Veïns i Amfitrions de la ciutat ha protestat contra el projecte de decret sobre el Reglament de Turisme de Catalunya. Entre les mesures que se’ls demanen hi ha la inscripció en un registre oficial d’allotjaments. També es limita a quatre mesos el temps que els particulars poden allotjar viatgers al domicili i exigeix el pagament de la taxa turística. Els manifestants consideren que se’ls dóna un tractament d’establiment privat. Joan Pere Jové, president de l’Associació de Veïns i Amfitrions, assegura a més que no són economia submergida perquè la majoria declaren els ingressos que obtenen amb aquesta activitat a hisenda.

Buy essay cheap done. You get only the best work in time.

Pel que fa als arguments en positiu, des de l’associació asseguren que, a diferència dels allotjaments turístics, en aquest cas es tracta d’una oferta que permet acollir gent en habitacions de casa i que això evita sorolls i molèsties al veïnat. Asseguren que pràcticament no tenen queixes en les finques en què viuen i afegeixen que recomanen establiments del barri perquè els visitants hi consumeixin, i que això contribueix a descentralitzar el turisme. Un altre dels arguments que defensen per reclamar una ordenació pròpia és que l’activitat que promouen permet aprofitar béns infrautilitzats (com ara habitacions buides o pisos sencers quan no hi són) i defensen que hi ha vies de regulació en el marc de l’economia col·laborativa.

Amb tot, l’associació ha presentat un plec d’al·legacions a la Direcció General de Turisme en què demanen una normativa pròpia i diferenciada d’altres tipus de negocis turístics. Des de Turisme es mostren disposats a negociar però neguen que s’equipari als veïns que lloguen habitacions a un negoci. Desconfien, a més, que totes les persones que porten a terme aquesta activitat estiguin pagant els impostos corresponents. La directora de turisme, Marian Muró, es mostra oberta al diàleg però insisteix que ordenar l’activitat turística és una prioritat. Segons Muró el pla funciona perquè de les 500.000 places il·legals identificades en el pla estratègic de turisme de 2014, un 50 % han estat regulades.