La novetat principal en l’àmbit fiscal és la supressió, aquest 2013, de la deducció per la compra d’habitatge habitual, una mesura reclamada per la Unió Europea i que permetrà al govern central recaptar prop de 90 milions d’euros. Això sí, la deducció es continuarà aplicant amb caràcter retroactiu i es manté en aquelles adquisicions prèvies al 2013.

Amb el nou any també s’acaben les ajudes per les obres de millora en qualsevol habitatge, que fins ara era d’un 20%, amb un màxim de 20.000 euros per immoble. Pel que fa a l’IVA, a partir d’avui, la compra d’habitatge nou s’encareix del tipus reduït del 4% al 10%.

Això, a nivell espanyol. A Catalunya, es modifica l’impost de patrimoni, s’apuja un 5%, i es començarà a pagar a partir dels 500.000 euros. De cara a 2013, el nou govern té sobre la taula mesures fiscals noves lligades a l’habitatge, com modificar a l’alça l’impost de transmissions patrimonials i gravar els pisos buits fruits d’embargaments.

On de moment no hi ha canvis és a nivell local. A Barcelona, per la falta d’acord en l’aprovació dels pressupostos, es congelen els impostos i les taxes municipals. Així, l’Impost de Béns Immobles, l’IBI, es manté amb les mateixes ordenances fiscals que el 2012. Tampoc no es toquen les taxes de la grua ni les de l’Àrea Verda, ni Blava.