Amb l'actualització del lloguer al preu de mercat de molts comerços emblemàtics de la ciutat, alguns d'aquests establiments asseguren que no podran subsistir. Per mirar d'ajudar-los, l'Ajuntament aprovarà dimecres la paralització durant un any de les llicències d'activitats i d'obres en aquests establiments emblemàtics. Això servirà per desincentivar l'obertura de nous negocis. L'objectiu del govern municipal és fer una nova normativa per protegir aquests comerços singulars, tot i que reconeixen que això no en garantirà al 100 per cent la continuïtat. RAIMOND BLASI, regidor de Comerç, Consum i Mercats "Qualsevol de les activitats, els serveis, eines i instruments que estem posant i que podem vincular no garantirà, i ho dic perquè a ningú no li agafi per sorpresa, no garantira que una persona es pugui jubilar i que no hi hagi continuitat amb el negoci No garantiraà que hi pugui haver un acord entre un arrendatari i el seu inquilí". La Confederació de Comerç de Catalunya està d'acord amb la mesura de l'Ajuntament, però demanen que no s'oblidi l'activitat comercial d'aquests establiments. MIQUEL ÀNGEL FRAILE, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Que incorporés la part immobiliària de la decoració amb uns criteris objectius que paisatge urbà ja té, però també afegir la part de la seguretat comercial, que és singular, és significativa, i això també valorar-ho Una posició contraposada a la del Col·legi d'Administradors de Finques. JOSEP MARIA AGUILAR, assessor jurídic del Col·legi d'Administradors de Finques "Fa més de 20 anys que saben que aquests contractes s'acaben i qui més qui menys tot això ja ho ha negociat. A mi tots aquests negocis centenaris que clamen al cel perquè se'ls acaba el contracte, han tingut el temps suficient per poder-se espavilar". Des del Col·legi també recorden que la moratòria acaba només per als contractes de lloguer signats entre el propietari del local i una societat empresarial. Els botiguers amb contractes d'arrendament al seu nom continuaran tenint la renda antiga fins que es jubilin.

El regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, ha anunciat que l’Ajuntament presentarà aquest dimecres la paralització de les llicències d’obres i d’activitats per als comerços considerats emblemàtics. Actualment hi ha més de 400 establiments amenaçats per l’increment dels lloguers, coincidint amb el final de la moratòria que durant 20 anys n’ha prohibit incrementar els preus del lloguer dels locals.

Segons el govern municipal, aquesta és una mesura d’urgència, per guanyar temps i trobar una mesura més definitiva al problema. Blasi ha assegurat que a un propietari no se li pot negar una pujada del preu del lloguer després de 20 anys mantenint-ne el preu congelat. El que sí pot fer l’Ajuntament és utilitzar totes les eines per tal de “garantir la continuïtat del negoci”.

Una promesa de l’alcalde

Durant el darrer plenari, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va comprometre a buscar mesures legals per evitar que desapareguessin més establiments emblemàtics. La reacció de l’Ajuntament ha arribat després de la pressió dels comerciants i també de la nova associació que s’ha constituït per frenar aquesta tendència.