El regidor d’Energia, Eloi Badia, ha explicat aquest divendres en roda de premsa que el consistori portarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la sentència del Tribunal de Contractes que anul·la el concurs per gestionar l’electricitat municipal. Mentre no es resolgui la situació, es tirarà endavant un conveni negociat que inclourà la referència sobre pobresa energètica que es va fer servir en el contracte amb les elèctriques que va signar l’Associació Catalana de Municipis.

Badia ha acceptat que en la redacció del concurs “no es va trobar la formulació correcta” per fer referència al conveni de lluita contra la pobresa energètica tot i que ha reivindicat que era “apropiat” fer-hi referència. També ha volgut mostrar preocupació per les companyies que “tenen balanços milionaris però que segueixen sent part del problema” i ha afegit que “és hora que comencin a formar part de la solució”. També n’ha fet referència l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau en un twitt.

Segons ha explicat el regidor d’Energia, l’Ajuntament s’ha reunit aquest matí amb el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i han acordat crear un equip de treball que consolidi el lligam entre contractació d’electricitat pública i lluita contra la pobresa energètica. En aquest sentit, també hi ha hagut converses amb l’Ajuntament de Badalona, Sabadell i Castelldefels.

Badia ha acceptat que recórrer contra la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és una mesura simbòlica i preveu que l’Ajuntament tindrà redactat un nou contracte en els propers mesos. Mentrestant, com que el contracte actual amb Endesa caduca el 26 de març, es tirarà endavant un conveni negociat.

En les properes dues setmanes es farà una crida a les companyies perquè s’hi presentin i s’adjudicarà en forma de subhasta. Es mantindran, com en la redacció del contracte impugnat, els tres paquets de gestió d’energia i s’inclourà la fórmula que ha utilitzat l’Associació Catalana de Municipis per fer referència a la pobresa energètica.

És la reacció del govern a la suspensió del contracte per la gestió de l’electricitat municipal. En la sentència que es va fer pública ahir, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic dona la raó a Endesa, que havia presentat un recurs en no estar d’acord amb la clàusula del concurs que fa referència a la pobresa energètica. La resolució explicita que el contracte de l’Ajuntament “no aporta les obligacions a executar pel contractista d’una manera clara i inequívoca” i per això considera que les companyies que opten al concurs “no coneixen les seves obligacions”.

El nou contracte elèctric municipal incorporava clàusules de corresponsabilitat per a les empreses per a la lluita contra la pobresa energètica i preveia sancions en cas d’incompliment. Endesa i Gas Natural no s’hi van presentar i van presentar un recurs en considerar que aquest punt del plec podria introduir discriminació entre companyies.